ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε ο Ντένης Πλέσσας – Συμμετείχε ενεργά στο «κλείσιμο» των συμβάσεων αγοράς F–16

Απεβίωσε ο Ντένης Πλέσσας – Συμμετείχε ενεργά στο «κλείσιμο» των συμβάσεων αγοράς F–16
EUROKINISSI.

Σήμερα (27/06), «έφυγε» από τη ζωή ο Ντένης Πλέσσας, διευθυντικό στέλεχος της Lockheed Martin, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στο κλείσιμο των συμβάσεων αγοράς μαχητικών F–16, ενώ, εργάσθηκε προκειμένου να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα των F–35.

Σήμερα (27/06), πέθανε ο Ντένης Πλέσσας, διευθυντικό στέλεχος της Lockheed Martin, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στο κλείσιμο των συμβάσεων αγοράς μαχητικών F–16, ενώ, εργάσθηκε προκειμένου να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα των F–35.

Ο Ντένης Πλέσσας – Λεωνίδης ήταν Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Αμερικής της Lockheed Martin Aeronautics. Μέτρησε πάνω από τέσσερις δεκαετίες ενασχόλησης με την αεροναυπηγική βιομηχανία στους τομείς Marketing Management και Στρατηγικής Marketing (Διοίκησης), δημιουργίας αεροναυπηγικών εγκαταστάσεων συντήρησης και αεροναυπηγικών τροποποιήσεων, δημιουργίας κοινοπραξιών και στρατηγικών συμμαχιών για σημαντικά διεθνή προγράμματα.

Συντόνισε και ανέπτυξε εταιρικά προγράμματα στρατηγικού marketing με νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που οδήγησαν στη δημιουργία κοινοπραξιών, συμμαχιών και πωλήσεων αεροσκαφών σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Αμερική.

Στην Ελλάδα, ο Ντένης Πλέσσας – Λεωνίδης ηγήθηκε όλων των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τη βιομηχανικήτεχνολογική ενίσχυση ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Το 2016, τού απονεμήθηκε για την προσφορά του το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Hellenic Heritage Achievement Award” από το American Hellenic Institute της Ουάσινγκτον. Ήταν μέλος της Royal Aeronautical Society της Μεγάλης Βρετανίας και μέλος της Ελληνικής Αεροπορικής Ακαδημίας. Τέλος, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Ντένης Πλέσσας – Λεωνίδης είχε προβεί σε πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων και άρθρων αναφορικά με την Αεροδιαστημική τεχνολογία, τις νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις και τα επιτεύγματα της Αεροπορικής και Αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Ακόμη, είχε διδάξει και υπήρξε ομιλητής σε Πανεπιστήμια και συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Πλέσσας «έφυγε» από τη ζωή, έπειτα από «μάχη» με επιθετική μορφή καρκίνου.

Ποιος ήταν ο Ντένης Πλέσσας

Το 1968, αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή. Στην Αίγυπτο, ασχολήθηκε με το φοιτητικό κίνημα και ήταν ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Καΐρου και αργότερα, επίτιμος Πρόεδρος. Επίσης, διετέλεσε βαθμοφόρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου και «Πρόσκοπος Έθνους».

Ήταν κάτοχος πτυχίου B.Sc. στην Αεροναυπηγική από το Πολυτεχνείο του Καΐρου (1973), με ισοτιμία B.Sc. πτυχίου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (1973). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών των σπουδών στην Αγγλία, έλαβε πτυχίο M.Sc. (1974) με αντικείμενο Aircraft Design.

Το 1975, έλαβε M.Sc. / MCIT στη Μηχανολογία των Αερομεταφορών στο Cranfield Institute of Technology. Το 1976 πήρε πτυχίο M.Sc. / D.I.C στον τομέα του Management Science και Management Systems από το Imperial College of Science & Technology – London University.

Το 1991, παρακολούθησε και αποφοίτησε επιτυχώς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Πρόγραμμα “Senior Executive Management Leadership”. Εργάσθηκε για περίπου επτά χρόνια στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία όπου οργάνωσε τα τμήματα εκπαίδευσης, προγραμματισμού και marketing.

Διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε σημαντικά συμβόλαια με την USAFE, τη NAMSA και άλλους οργανισμούς του ΝΑΤΟ, όπως επίσης την Airbus, Aerospatiale, Aeritalia κ.ά. Προσελήφθη από την Lockheed Aircraft Service Company τον Αύγουστο του 1983, με περιοχή ευθύνης τη Μέση Ανατολή.

Τον Απρίλιο του 1985, προήχθη σε Διευθυντή Κυβερνητικών προγραμμάτων για τη Μέση Ανατολή και Αφρική στη Lockheed Aircraft Service Company. Το Δεκέμβριο του 1988 προήχθη σε Διευθυντή διεθνών προγραμμάτων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Από το 1991 έως σήμερα, ήταν Αντιπρόεδρος International Projects αναφερόμενος τόσο στη Lockheed Corporation International όσο και τη Lockheed Aircraft Service.

Το 1995, ανέλαβε Vice President International Business Development για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική για τη Lockheed Martin Aeronautics International και από το 1997, ως περιφερειακός Vice President Operations.

Από το 1999 έως σήμερα, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής για τον τομέα marketing της Lockheed Martin Aeronautics / International. Με αυτόν το ρόλο, ηγήθηκε επιτυχών προσπαθειών πώλησης αεροσκαφών F–16 στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Μαρόκο, όπως και του μεταφορικού αεροσκάφους C–130H/J, αλλά και την εισαγωγή του αεροσκάφους JSF (F–35) σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατα τού ανατέθηκε και η ευθύνη marketing και πωλήσεων της Lockheed Martin Aeronautics για την αμερικανική ήπειρο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχετικές ειδήσεις