ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδήμαρχος Ρόδου: Ευχηθείτε για εμάς το καλύτερο - 16 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς

Αντιδήμαρχος Ρόδου: Ευχηθείτε για εμάς το καλύτερο - 16 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς
Glomex/Open

Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνάει το νησί και πώς η φωτιά έφτασε να απειλεί τουριστική ζώνη.

Για πέμπτη ημέρα μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου με τον αντιδήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Ταρασλιά να κάνει λόγο για μία πολύ δύσκολη ημέρα για τη Ρόδο, με μία τελείως «δυναμική συμπεριφορά του αέρα που έφερε την πυρκαγιά σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εξελίχθηκε σε χιλιόμετρα».

Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τις δύσκολες στιγμές που περνάει το νησί και πώς η φωτιά έφτασε να απειλεί τουριστική ζώνη.

«Το φαινόμενο το διαχειριζόμασταν. Αποτρέψαμε να πάει σε χωριά και οικισμούς, που άλλαζε κάθε μέρα ποιο χωριό εκκενώναμε, για λόγους ασφαλείας», είπε αρχικά.

«Σήμερα δυστυχώς είχαμε μία τελείως δυναμική συμπεριφορά του αέρα κι ενώ χθες βράδυ είχαμε δημιουργήσει ζώνες πυρασφάλειας γύρω από το χωριό Λαέρμα και όδευε η πυρκαγιά προς μία τεχνητή λίμνη, το φράγμα του Γαδουρα, σήμερα το πρωί μία αλλαγή 180 μοίρες του ανέμου δυστυχώς έφερε την πυρκαγιά σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εξελίχθηκε σε χιλιόμετρα, πέρασε βασικό εθνικό δρόμο και βρέθηκε σε τουριστική ζώνη, κάτι που τέσσερις μέρες δεν αποτελούσε πρόβλημα, δεν διαταράχθηκε εδώ πέρα ο τουρισμός και η τοπική μας οικονομία, πέρα από τη μεγάλη φυσικά καταστροφή ενός παρθένου δάσους από τα πολλά που έχουμε στο νησί, δυστυχώς μας έφερε στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να διαχειριστούμε ανθρώπους οι οποίοι έπρεπε να τους επικοινωνήσουμε το γεγονός ότι πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σχετικά με την απομάκρυνση των τουριστών από το σημείο που μαίνεται η πυρκαγιά ο κ. Ταρασλιάς εξήγησε: «Έγινε μία μεγάλη μάχη ώστε να μεταφερθούν είτε δια θαλάσσης, διότι πολλούς τους πήγαμε στις παραλίες και έγινε μία μεταφορά με 20 πλωτά σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα και κάποια λεωφορεία, όπου κλιμακωτά τους πήγαμε στο χωριό Αρχάγγελος κι από εκεί διανείμαμε ανθρώπους σε ξενοδοχεία και δύο μεγάλα κέντρα, στα οποία υπάρχει και κλιματισμός και τροφή και νερό για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αισθανθούν καλύτερα».

Η φωτιά πλέον με την αλλαγή των ανέμων καίει 16 χιλιόμετρα από το σημείο που χθες εκδόθηκε το 112, ενώ ήδη έχουν γίνει 8 διακομιδές από το ΕΚΑΒ, δύο από τις οποίες νεογνών, για αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι διασώστες έχουν δώσει τις πρώτες βοήθειες σε πάνω από 60 άτομα.

«Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 171 Έλληνες πυροσβέστες μαζί με 31 Σλοβάκους, 39 οχήματα και 15 υδροφόρες. Είναι πολύ δύσκολο το απόγευμα, παρόλο που κάποιες πληροφορίες μας λένε ότι πάει προς μικρή ύφεση, όμως όλες αυτές οι ημέρες δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε ούτε να έχουμε μειωμένα αντανακλαστικά. Ευχηθείτε για εμάς το καλύτερο», είπε κλείνοντας ο Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.