ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Επίσκεψη Καιρίδη στη Χίο - Σε επιφυλακή οι Αρχές για παράνομες διακινήσεις

Μεταναστευτικό: Επίσκεψη Καιρίδη στη Χίο - Σε επιφυλακή οι Αρχές για παράνομες διακινήσεις

Αύξηση παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές σε Αιγαίο και Έβρο

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές - Αστυνομία, Λιμενικό και συνοριοφύλακες - προκειμένουν να αποτρέψουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε ελληνικός έδαφος τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα.

Νέες συλλήψεις διακινητών πραγματοποιήθηκαν σε Πύλο, Καβάλα και Έβρο κι ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε σήμερα (7/8) στις Δομές προσφύγων - μεταναστών στη Χίο, όπου συνάντησε βουλευτές και παράγοντες του νησιού

Η ανησυχία εντείνεται καθώς παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία καθώς το Σάββατο, σημειώθηκαν δύο ναυάγια στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στον ιταλικό Νότο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν 4 προσπάθειες παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα. Οι δύο ήταν επιτυχείς. 33 μετανάστες έφτασαν με πλοιάρια στις ακτές της Σάμου και της Κω. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν έγκαιρα και απέτρεψαν την παράνομη είσοδο σε 95 μετανάστες που προσπάθησαν να φτάσουν σε Μυτιλήνη και Σάμο.

Η χαμηλή στάθμη του Άρδα ποταμού στον Έβρο, ευνοεί τις εγκληματικές βλέψεις των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, οδηγώντας δεκάδες μετανάστες στα ελληνικά εδάφη.

Συνολικά, οι μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται το 2023 είναι υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος. 4.124 μετανάστες είχαν διέλθει τα ελληνικά σύνορα το πρώτο 8μηνο πέρυσι, 9.467 φέτος.

Ένας νεκρός, δύο αγνοούμενοι σε ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Η ακτοφυλακή της Ιταλίας εντόπισε το Σάββατο (5/8) ένα άτομο νεκρό μετά από ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για δύο άτομα που φέρονται να αγνοούνται. Το πρακτορείο Ansa μετέδωσε ότι η ακτοφυλακή διέσωσε 43 ανθρώπους και ανέσυρε το σώμα ενός ανήλικου μετά το ατύχημα, το οποίο συνέβη περίπου 23 μίλια νοτιοδυτικά της Λαμπεντούζα. Οι επιζώντες είπαν στις αρχές ότι συνολικά 46 άτομα είχαν ξεκινήσει στο ταξίδι.

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες ημέρες μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα από τις ιταλικές αρχές και ομάδες ΜΚΟ, καθώς οι ισχυροί άνεμοι περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση στο νησί.

Λόγω της θαλασσοταραχής, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σώσουν μια ομάδα περίπου 20 μεταναστών που έχει κολλήσει στους βράχους όπου το σκάφος τους συνετρίβη το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Σάββατο, η ομάδα ΜΚΟ Open Arms δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ένα βίντεο με το σκάφος διάσωσής τους να παρασύρεται από τον άνεμο καθώς κατευθυνόταν προς το νότιο λιμάνι του Μπρίντιζι με 199 μετανάστες.

«Μετά από μέρες παραμονής στη θάλασσα, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν απαγορευτικές θαλάσσιες καιρικές συνθήκες», είπε η Open Arms, καθώς διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης να εξουσιοδοτεί λιμάνια αποβίβασης μακριά από τις περιοχές διάσωσης.

Στην Ιταλία έχουν φθάσει περίπου 92.000 μετανάστες δια θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε σύγκριση με 42.600 την ίδια περίοδο το 2022.