ΕΛΛΑΔΑ

Κίνημα της πετσέτας: 22 συλλήψεις σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για κατάληψη παραλιών

Κίνημα της πετσέτας: 22 συλλήψεις σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για κατάληψη παραλιών

Κίνημα της πετσέτας: «Μπαράζ» συλλήψεων σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για κατάληψη αιγιαλού - Οι παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν

Σε 22 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές χθες Πέμπτη 17 Αυγούστου, σε Μύκονο, Πάρο και Ρόδο για παράνομη χρήση αιγιαλού, καθώς γιγαντώνεται το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες στη χώρα μας

Πρόκειται ιδιοκτήτες, υπευθύνους, ή νόμιμους εκπρόσωπους καταστημάτων , για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις ισχύουσες διατάξεις, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες του Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, οι διαπιστωθείσες παραβάσεις αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.

Αναλυτικά συνελήφθησαν:

Στη Μύκονο

- Νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης και ακόμη 17 άτομα, τα οποία προέβαιναν σε εργασίες εγκατάστασης μεταλλικής κατασκευής-εξέδρας καταλαμβάνοντας 380 τ.μ. τμήματος ζώνης αιγιαλού-παραλίας χωρίς άδεια.

- Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος είχε τοποθετήσει σε τμήμα αιγιαλού 16 σετ ομπρελοκαθισμάτων, 16 ξύλινες κατασκευές με 4 ξαπλώστρες σε κάθε μία από αυτές, καταλαμβάνοντας χώρο περίπου 300 τ.μ. χωρίς άδεια.

Στην Πάρο

- Ιδιοκτήτης επιχείρησης που είχε τοποθετήσει 206 σετ ομπρέλες-ανάκλινδρα καταλαμβάνοντας τμήμα χώρου αιγιαλού και παραλίας χωρίς άδεια.

- Προσωρινά υπεύθυνος τουριστικού καταλύματος που είχε εναποθέσει 12 ομπρέλες και 24 ανάκλινδρα και είχε εγκαταστήσει φράκτη μήκους 5 μέτρων και ξύλινο κιόσκι εντός αιγιαλού και παραλίας χωρίς άδεια.

Στη Ρόδο

- Προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχε τοποθετήσει 136 ομπρέλες και 272 ξαπλώστρες, από τις οποίες 20 ομπρέλες και 40 ξαπλώστρες βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα. Επίσης, στον χώρο είχαν αναπτυχθεί 220 τραπεζοκαθίσματα και υπήρχαν σταθερές ξύλινες κατασκευές, χωρίς έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας Αρχαιολογίας και άδεια χρήσης του αιγιαλού.

«Θύελλα» αντιδράσεων από τους πολίτες - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Την ίδια ώρα οι πολίτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και με «όπλο» τις πετσέτες, εναντιώνονται στις ξαπλώστρες για να σώσουν τις ελληνικές παραλίες. Κάτοικοι της Πάρου, της Νάξου, της Σύρου και της Άνδρου καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει χώρος στις παραλίες και πως οι επιχειρηματίες «παίζουν» με τις αρμόδιες αρχές.

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Πάρο

Δεκάδες μέλη του κινήματος πολιτών που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες της Πάρου σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, στο σχήμα της έκτασης που καταγγέλλουν ότι θα έπρεπε να καταλαμβάνει η παραχώρηση σε επιχείρηση του νησιού.

Καταγγελία από τους κατοίκους της Νάξου στην Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Στη Νάξο, υπάρχει έντονη ανησυχία για το φαινόμενο επανεμφάνισης των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων των αρμοδίων αρχών. Για αυτόν τον λόγο, οι κάτοικοι του νησιού απέστειλαν γραπτή καταγγελία στην εισαγγελία, την Κτηματική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Την 11η Αυγούστου, ο Αντιδήμαρχος Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς, τόνισε ότι «πρέπει να τηρείται η νομιμότητα», μιλώντας στον ALPHA.

«Σίγουρα, ο κόσμος θέλει μία οργανωμένη παραλία, στην οποία θα απολαμβάνει τις διακοπές του. Η Νάξος έχει τόσα χιλιόμετρα παραλίας, στα οποία υπάρχουν πάντοτε κενά, για την εξυπηρέτηση των λουόμενων», επεσήμανε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζοντας το ισχύον νομικό πλαίσιο στο νησί.

Σχετικές ειδήσεις