ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέο μήνυμα από το 112 - Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νέο μήνυμα από το 112 - Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα
Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη
INTIME

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθώντας να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο, ενώ το 112 ήχησε για ακόμα μια φορά στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης για να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους λόγω των καπνών που θα καλύψουν τον ουρανό του νομού.

Ήχησε ξανά το 112 στα κινητά των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης το μεσημέρι της Κυριακής 20 Αυγούστου για να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες λόγω του καπνού της μεγάλης πυρκαγιάς. Το μήνυμα αναφέρει:

«Ενεργοποίηση 112 Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Το «112» ήχησε ξανά για εκκενώσεις οικισμών, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη

Το νεότερο μήνυμα του «112» απευθύνεται στους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρος και δίδει εντολή να απομακρυθούν / εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας του «πύρινου μετώπου».

Μερικά λεπτά νωρίτερα, μήνυμα εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι & Δορίσκος και έδωσε εντολή να απομακρυθούν / εκκενώσουν προς Φέρες, εξαιτίας του «πύρινου μετώπου» στην Αλεξανδρούπολη.

Η τροχαία μάλιστα προχώρησε σε νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του πρακτορείου INTIME από το «πύρινο μέτωπο» στην Αλεξανδρούπολη:

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δορυφορική εικόνα του Copernicus από τις καμένες εκτάσεις

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus» παρουσιάζει δορυφορική εικόνα από τις καμένες εκτάσεις και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη, συγκριτικά με τη χθεσινή ημέρα.

Τη νύχτα δόθηκε μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο μεταξύ του οικισμού Λουτρός, ο οποίος περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών και των Λουτρών Τραϊανούπολης, αλλά κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

Το μέτωπο της φωτιάς ανατολικά του οικισμού Λουτρός

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ στην υπόλοιπη έκταση της πυρκαγιάς αντιμετωπίζονται πολλές διάσπαρτες εστίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, αλλά και η καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και σήμερα

Με το πρώτο φως της μέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη

Χθες, συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα ενώ προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν ξανά στον αγώνα κατάσβεσης οι εναέριες δυνάμεις ενώ σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δυνάμεις του στρατού:

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ: 4 CL-415 και 1 PZL

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων (σύνολο 20) ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ- Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών -
  • Υδροφόρα Οχήματα
  • Βυτιοφόρα Οχήματα
  • Οχήματα γενικής χρήσεως

Δείτε το βίντεο:

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάηκε ολοσχερώς ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι - Συγκλονιστικές εικόνες

Δυστυχώς όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει, οι υλικές ζημιές είναι ήδη φανερές με τους κατοίκους να ξεκινούν να μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και η εκκλησία της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος στο Αετοχώρι κάηκαν ολοσχερώς. Μάλιστα η εικόνα από το εσωτερικό του ναού συγκλονίζει καθώς δεν παρέμεινε τίποτα όρθιο στην εκκλησία.

Το Αετοχώρι είναι από τους οικισμούς που δοκιμάστηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να κάνουν ότι μπορούν για να μην μπει η φωτιά μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο για πολλές περιοχές - Δείτε τον χάρτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις