ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Καμένα σπίτια, εκκλησίες και δάσος αφήνουν πίσω τους οι φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

Καμένα σπίτια, εκκλησίες και δάσος αφήνουν πίσω τους οι φλόγες στην Αλεξανδρούπολη

Συνεχίζουν την «μάχη» με τις φλόγες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χτες πρωινές ώρες από την περιοχή της Μελίας στην Αλεξανδρούπολη και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις, πέρασε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, έκαψε σπίτια σε οικισμούς και δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, λόγω και των πολύ πυκνών καπνών.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η προσπάθεια για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη, όμως μετά την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όλη τη νύχτα, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα προς τα δυτικά και βόρεια και ειδικότερα προς Αγνάντια και Νίψα.

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Εγνατία Οδό Κήπων - Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του πρακτορείου INTIME από το «πύρινο μέτωπο» στην Αλεξανδρούπολη:

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη, συγκριτικά με τη χθεσινή ημέρα.

Τη νύχτα δόθηκε μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο μεταξύ του οικισμού Λουτρός, ο οποίος περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών και των Λουτρών Τραϊανούπολης, αλλά κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

Το μέτωπο της φωτιάς ανατολικά του οικισμού Λουτρός

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ στην υπόλοιπη έκταση της πυρκαγιάς αντιμετωπίζονται πολλές διάσπαρτες εστίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, αλλά και η καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Ενισχυμένες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και σήμερα

Με το πρώτο φως της μέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη

Χθες, συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα ενώ προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Με το πρώτο φως της ημέρας έσπευσαν ξανά στον αγώνα κατάσβεσης οι εναέριες δυνάμεις ενώ σημαντική είναι η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δυνάμεις του στρατού:

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ: 4 CL-415 και 1 PZL

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων (σύνολο 20) ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ- Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών -
  • Υδροφόρα Οχήματα
  • Βυτιοφόρα Οχήματα
  • Οχήματα γενικής χρήσεως

Δείτε το βίντεο:

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάηκε ολοσχερώς ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι - Συγκλονιστικές εικόνες

Δυστυχώς όσο η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει, οι υλικές ζημιές είναι ήδη φανερές με τους κατοίκους να ξεκινούν να μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και η εκκλησία της Μεταμορφώσεων του Σωτήρος στο Αετοχώρι κάηκαν ολοσχερώς. Μάλιστα η εικόνα από το εσωτερικό του ναού συγκλονίζει καθώς δεν παρέμεινε τίποτα όρθιο στην εκκλησία.

Το Αετοχώρι είναι από τους οικισμούς που δοκιμάστηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να κάνουν ότι μπορούν για να μην μπει η φωτιά μέσα στις αυλές των σπιτιών.

Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και ξηρού κλίματος για πυρκαγιές

Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες και σήμερα σε όλη τη χώρα με τους ανέμους να πνέουν μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το meteo στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι στα δυτικά του νομού θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Hot-Dry-Windy: Σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Η σωρευτική επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμός και ξηρός καιρός) στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα η ευφλεκτότητα να είναι υψηλή ή πολύ υψηλή στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ήδη από το ξεκίνημα (Σάββατο 19.08.2023) του νέου θερμού κύματος που αναμένεται να μας επηρεάσει έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 25.08.2023, αναφέρει το Meteo.

Όπως σημειώνεται «αυτό προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθημερινή αποτίμηση της πυρομετεωρολογικής επικινδυνότητας και τα οποία λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική επίδραση των μετεωρολογικών συνθηκών στα δασικά καύσιμα και την αναμενόμενη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών».

Οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας και οι οποίες θα επιμείνουν έως και την Παρασκευή 25.08.2023, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων και τους κατά τόπους ενισχυμένους ανέμους, αναμένεται να διαμορφώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, ικανές να δυσχεράνουν τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν. Ειδικότερα και με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, πολύ υψηλή έως και ακραία επικινδυνότητα με καιρό τύπου Hot-Dry-Windy αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, 20 -21.08.2023 σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών του Β. Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 20.08.2023 (Εικόνα 2) αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Αν. Λέσβο, Κ. και Β. Εύβοια, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Για τη Δευτέρα 21.08.2023 (Εικόνα 3) αναμένουμε περαιτέρω επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και έως και ακραία επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Θράκη, Αν. και Κ. Μακεδονία, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Ηλεία και κατά τόπους σε Θεσσαλία, Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, και Λευκάδα.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τα δασικά καύσιμα (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του τύπου καιρού Hot-Dry-Windy έως και την Τετάρτη 23.08.2023.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 6 Περιφέρειες

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Κυριακή 20 Αυγούστου, σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου).
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος).
  • Περιφέρεια Αττικής.
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας).
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου).
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Μυτιλήνης).

Σχετικές ειδήσεις