ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη για 2η ημέρα σε τρία μέτωπα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται ανεξέλεγκτη για 2η ημέρα σε τρία μέτωπα
Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη
INTIME

Ανεξέλεγκτη για 2η ημέρα με συνεχείς αναζωπυρώσεις μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη , με το 112 ν ηχεί συνεχώς... Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα

Το καταστροφικό έργο της για 2η ημέρα συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώνοντας συνεχώς τα πύρινα μέτωπα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε τρία κύρια μέτωπα, με το πιο μεγάλο νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δορίσκο.

Το δεύτερο είναι αυτό που κινείται σε αγροτικές περιοχές ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης

Και το τρίτο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Το 112 ηχεί συνεχώς από χθες για εκκενώσεις, αλλά και για τους κατοίκους της πόλης της Αλεξανδρούπολης τους οποίους προτρέπει να παραμείνουν σε εσωτεικούς χώρους εξαιτίας των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή.

Πριν από λίγο ήχησε για την των κατοίκων του οικισμού Άβαντα, όπου τους καλεί να εκκενώσουν προς την πόλη.

Το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο πριν τις 14:00, εστάλησαν νέα μήνυματα από το «112» στους κατοίκους των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος προκειμένου να εκκενώσουν προς Φέρες, καθώς και σε εκείνους σε Αμφιτρίτη, Άβαντο και Μαΐστρο προς Αλεξανδρούπολη.

Αυτή την ώρα, το μέτωπο στην Αμφιτρίτη συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στις φλόγες έχει παραδοθεί το Νεκροταφείο ενώ η φωτιά έχει φτάσει και στα πρώτα σπίτια. Εθελοντές, αγρότες και στρατός προσπαθούν να βοηθήσουν το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής.

Οι άνεμοι φούντωσαν και οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Μετά τις 8 το πρωί της Κυριακής (20/08) εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στα Λουτρά, αλλά και το χωριό Αγνάντια, χωρίς ωστόσο να απειλούνται μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές. Με τη συνδρομή και εναέριων μέσων -τεσσάρων Canadair και ελικοπτέρων- επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, να οριοθετήσουν την φωτιά, που έχει πλέον αλλάξει κατεύθυνση, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς το χωριό Μοναστηράκι.

Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

  • 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,
  • 1 PZL,
  • 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,
  • προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,
  • υδροφόρα οχήματα,
  • βυτιοφόρα οχήματα και
  • οχήματα γενικής χρήσεως.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

Νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κήπων-Αλεξανδρούπολης τέθηκε σε ισχύ, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/08) στην περιοχή της Μελίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες του πρακτορείου INTIME από το «πύρινο μέτωπο» στην Αλεξανδρούπολη:

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δορυφορική εικόνα του Copernicus από τις καμένες εκτάσεις

Η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης «Copernicus» παρουσιάζει δορυφορική εικόνα από τις καμένες εκτάσεις και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.

Τη νύχτα δόθηκε μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο μεταξύ του οικισμού Λουτρός, ο οποίος περικυκλώθηκε από την πυρκαγιά που πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών και των Λουτρών Τραϊανούπολης, αλλά κατάφεραν να την περιορίσουν, ανοίγοντας μεγάλες αντιπυρικές ζώνες προς την πλευρά του αεροδρομίου και της Αλεξανδρούπολης, με τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας και κάνοντας φραγμό με τα πυροσβεστικά οχήματα και με την συνδρομή εθελοντών, δυνάμεων ΟΤΑ και στρατού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη

Χθες, συνολικά εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με το 112 να στέλνεται στους κατοίκους στις περιοχές: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα ενώ προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που σκέπασαν την πόλη.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο για πολλές περιοχές - Δείτε τον χάρτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας)

Σχετικές ειδήσεις