ΕΛΛΑΔΑ

Το φαινόμενο της καμινάδας: Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά - Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί

Το φαινόμενο της καμινάδας: Πώς εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά - Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί
GLOMEX

Ο Ευθύμης Λέκκας εξηγεί πώς προκλήθηκε η έκρηξη της φωτιάς στην Πάρνηθα

Στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα και το φαινόμενο της καμινάδας αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με τη φωτιά που έκαιγε από χθες στη χαράδρα του Αγίου Γεωργίου κατέστησε δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης, εξήγησε ο καθηγητής.

«Έχουμε μια μορφολογία η οποία αντιστοιχεί σε μία χαράδρωση μεγάλη που αρχίζει από τη βάση του βουνού και φτάνει έως την κορυφή, έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην Πάρνηθα. Εκεί μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται σαν το τζάκι στο σπίτι, το οποίο έχει την καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Αυτή η χαράδρωση διευκολύνει και την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά στη συνέχεια -επειδή αναπτύσσονται ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέσα στη χαράδρα- ουσιαστικά προσομοιάζει με έναν σωλήνα τζακιού που ρουφάει προς τα πάνω τη φωτιά. Οπότε έχουμε το «φαινόμενο της καμινάδας». Διευκολύνει τη φωτιά να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

«Όταν μπαίνει η φωτιά σε μια τέτοια περιοχή που μοιάζει με καμινάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί» σημείωσε.