ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Άνδρο: Ενισχύονται οι δυνάμεις – Δύσκολη κατάσταση στο Βιτάλι

Φωτιά στην Άνδρο: Ενισχύονται οι δυνάμεις – Δύσκολη κατάσταση στο Βιτάλι
Twitter

Φωτιά: Μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Άνδρο, όπου εκκενώθηκαν οικισμοί και ενισχύονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου (26/8) στην Άνδρο, στην περιοχή Βιτάλι. Το συγκεκριμένο μέτωπο, καθώς υπάρχουν κι άλλα μικρότερα που δημιουργούν προβλήματα, είναι και το πιο σοβαρό σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής στο Newsbomb.gr.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Άνδρου έκανε έκκληση για ενισχύσεις μέσα από το Newsbomb.gr, καθώς η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου όπως ανέφερε.

Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου ήχησε και το 112 έτσι ώστε οι κάτοικοι του χωριού Γίδες να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς το Γαύριο.

Στα σημεία επιχειρούν συνολικά 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του Δήμου ενώ μία υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κάηκε ολοσχερώς χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε λίγη ώρα αναμένονται στην Άνδρο αρκετές ενισχύσεις και γίνεται λόγος για 12 πυροσβεστικά οχήματα και τα πληρώματά τους που θα φτάσουν με το πλοίο των 17:30 στο νησί για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Επιπλέον, αναμένονται άλλα τρία οχήματα και τα πληρώματά τους από εθελοντικές ομάδες τα οποία αναμένονται πιο αργά, τις βραδινές ώρες.

Οι εικόνες, ωστόσο, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν και το μέγεθος του πύρινου μετώπου στην Άνδρο.

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε Αττική και Άνδρο

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές εκτός από την Άνδρο και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ήταν πάρα πολλοί οι κεραυνοί και μάλιστα σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, έπεσαν πάνω από 270 κεραυνοί μέσα σε μία ώρα μονο στην ευρύτερη περιοχή Βάρης και Βούλας.Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ένα ψυχρό σύστημα πάνω από τη χώρα που δεν αποκλείεται να δώσει καταιγίδες προς το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα περισσότερο στην Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά.

Mάλιστα οι κεραυνοί προκάλεσαν εστίες πυρκαγιάς σε Κορωπί, Βάρη και Βουλιαγμένη. Όπως ανέφερε στο OPEN ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια ωριαία συναυλία από κεραυνούς. Επεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30. Ξέσπασαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο». Τα πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Σχετικές ειδήσεις