ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Άνδρο: Στη μάχη και Γάλλοι πυροσβέστες – Ισχυροί άνεμοι στο νησί με ριπές 100km

Φωτιά στην Άνδρο: Στη μάχη και Γάλλοι πυροσβέστες – Ισχυροί άνεμοι στο νησί με ριπές 100km
Twitter

Φωτιά: Δύσκολο το μέτωπο στην Άνδρο καθώς οι ριπές των ανέμων φτάνουν στα 100χλμ. και κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Καταφτάνουν ακτοπλοϊκώς ενισχύσεις στο νησί, μεταξύ των οποίων και ειδικό σώμα Γάλλων πυροσβεστών.

Ιδιαίτερα σοβαρή και δύσκολη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στην Άνδρο. Το μέτωπο που καίει από το μεσημέρι στο Βιτάλι, ξεκινώντας από κεραυνό που έπεσε στην ύπαιθρο, έχει εξαπλωθεί και απειλεί να περάσει την κορυφογραμμή που οδηγεί στο Άνω Γαύριο.

Ήδη έχουν εκκενωθεί οικισμοί καθώς ήχησε το 112 για τους κατοίκους τους στην Άνδρο, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς έτσι ώστε να ανακοπεί η μανία της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μέσα από το Newsbomb.gr είχε κάνει έκκληση για ενισχύσεις, οι οποίες καταφτάνουν από θαλάσσης.

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Άνδρο επιχειρούν 21 πυροσβέστες με επτά (7) οχήματα συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) πυροσβεστών με δύο (2) οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, ένα (1) ελικόπτερο και δύο (2) αεροσκάφη.

Επίσης μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με τρία (3) οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες του Δήμου ενώ μία υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου κάηκε ολοσχερώς χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν και το μέγεθος του πύρινου μετώπου στην Άνδρο.

Κεραυνοί προκάλεσαν πυρκαγιές σε Αττική και Άνδρο

Έντονη ήταν η κεραυνική δραστηριότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές εκτός από την Άνδρο και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ήταν πάρα πολλοί οι κεραυνοί και μάλιστα σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, έπεσαν πάνω από 270 κεραυνοί μέσα σε μία ώρα μονο στην ευρύτερη περιοχή Βάρης και Βούλας.Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχει ένα ψυχρό σύστημα πάνω από τη χώρα που δεν αποκλείεται να δώσει καταιγίδες προς το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα περισσότερο στην Πελοπόννησο, Ήπειρο και Δυτική Στερεά.

Mάλιστα οι κεραυνοί προκάλεσαν εστίες πυρκαγιάς σε Κορωπί, Βάρη και Βουλιαγμένη. Όπως ανέφερε στο OPEN ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια ωριαία συναυλία από κεραυνούς. Επεσαν περίπου 270 από τις 5:30 μέχρι τις 6:30. Ξέσπασαν έξι φωτιές σχεδόν συγχρόνως. Εγώ δεν το έχω ξαναδεί αυτό, αλλά ακόμα και οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοιο φαινόμενο». Τα πύρινα μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Σχετικές ειδήσεις