ΕΛΛΑΔΑ

Αϊτή: Τουλάχιστον επτά νεκροί από την επίθεση συμμορίας σε διαδηλωτές

Haiti
Photo: AP

Μέλη συμμορίας δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του πλήθους, όπως φαίνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο όταν μέλη συμμορίας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε προάστιο του Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα τη μη κυβερνητική οργάνωση CARDH (Κέντρο Ανάλυσης και Έρευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) στην Αϊτή.

Πλήθος κόσμου στο προάστιο Κανάν της αϊτινής πρωτεύουσας ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα πάστορα και ξεχύθηκε στους δρόμους, προκειμένου οι κάτοικοι να δείξουν πως είναι αποφασισμένοι να μην ανεχτούν άλλο τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) διακρίνονται περίπου 100 άνθρωποι – αρκετοί από τους οποίους φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια της ομάδας που συνδέεται με τον πάστορα Μάρκο – να κάνουν πορεία στους δρόμους της Κανάν. Ορισμένοι κρατούσαν ματσέτες και ρόπαλα.

Μέλη συμμορίας δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του πλήθους, όπως φαίνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε ορισμένα εξ αυτών διακρίνονται πτώματα στους δρόμους.

Ο επικεφαλής της CARDH Γκιντεόν Ζαν ανέφερε πως τα θύματα της επίθεσης ενδέχεται να είναι περισσότερα από δέκα, αφού πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν σοβαρά και υπάρχουν αναφορές για απαχθέντες.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις συμμοριών στην Αϊτή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Η φτωχή χώρα της Καραϊβικής είναι βυθισμένη στη δίνη οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ενώ συμμορίες ελέγχουν περίπου το 80% της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς και η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη: ένοπλες ληστείες, απαγωγές με σκοπό την καταβολή λύτρων, βιασμοί και δολοφονίες αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.