ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - Αναμένεται να συζητηθεί το θέμα με τις ταυτότητες

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - Αναμένεται να συζητηθεί το θέμα με τις ταυτότητες

Στη νέα της Συνοδική Περίοδο, την 167η, εισέρχεται από σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να συνεδριάσει έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η νέα σύνθεση της ΔΙΣ περιλαμβάνει παλαιούς στην Ιεραρχία Αρχιερείς, αλλά και Μητροπολίτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Αναλυτικότερα η νέα σύνθεση της ΔΙΣ έχει ως εξής:

Πρόεδρος:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

1. Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.

2. Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

3. Ο Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

4. Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

5. Ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος.

6. Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

7. Ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος.

8. Ο Ιωαννίνων Μάξιμος.

9. Ο Ελασσώνος Χαρίτων.

10. Ο Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος.

11. Ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος.

12. Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός.

Αρχιγραμματεύς:

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Η ΔΙΣ αναμένεται μετά την τέλεση της ειδικής ακολουθίας για την έναρξη της νέας Συνοδικής Περιόδου να ασχοληθεί με θέματα τα οποία έχουν οριστεί στην Ημερήσια Διάταξη.

Οι ταυτότητες


Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, αφετηρία των συζητήσεως αναμένεται να είναι το τρέχον ζήτημα της επικαιρότητας που αφορά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Μετά και το χρονικό όριο που έχει θέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την έναρξη της διαδικασίας στις 25 Σεπτεμβρίου, αλλά και την δήλωση προ ολίγον ημερών του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με σύνεση και φρόνηση, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση μέσα από Συνοδική Εγκύκλιο.

Πρώτιστο μέλημα, πάντως, είναι η διατήρηση της ενότητας μέσα στο ποίμνιο και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η Εκκλησία. Για το ζήτημα έχουν τοποθετηθεί και Ιεράρχες είτε μέσα από την αρθρογραφία είτε μέσα από τα κηρύγματά τους τονίζοντας ότι πρέπει να αναμένουμε την Συνοδική απόφαση έχοντας εμπιστοσύνη στην Εκκλησία. Στόχος παραμένει η αποφυγή του διχασμού κάτι άλλωστε που είχε τονιστεί και στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης ΔΙΣ τον μήνα Αύγουστο, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Εκτός από τις ταυτότητες στην επικαιρότητα είναι και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας μας φέτος το καλοκαίρι. Μετά την δέηση που αναπεύμφθηκε σε όλους τους ναούς την Κυριακή 27 Αυγούστου αναμένεται να δούμε αν η ΔΙΣ θα λάβει και κάποιο άλλο μέτρο στήριξης για όσους επλήγησαν ή εάν θα τοποθετηθεί εκ νέου για την τεράστια καταστροφή που υπέστη ο φυσικός περιβαλλοντικός πλούτος της πατρίδας μας με τελευταίο παράδειγμα τις πολυήμερες φωτιές στον Έβρο.

Όσο αφορά την επόμενη ημέρα των παραιτήσεων στις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης αναμένεται να δούμε εάν θα οριστούν Τοποτηρητές σε αυτές τις Ιερές Μητροπόλεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η παρούσα σύνθεση της ΔΙΣ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και όσα τυχόν ζητήματα προκύψουν κατά την θητεία της η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2024.