ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Θλιβερός απολογισμός με τρεις νεκρούς και αγνοουμένους – Μεγάλες καταστροφές

Κακοκαιρία Daniel: Θλιβερός απολογισμός με τρεις νεκρούς και αγνοουμένους – Μεγάλες καταστροφές
EUROKINISSI & IN–TIME.

Συνεχίζεται το «σαρωτικό» πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ, υπάρχουν και αγνοούμενοι. Σε πολλά μέρη της χώρας καταγράφονται εικόνες Αποκάλυψης, με ορμητικά νερά και χειμάρρους να παρασέρνουν ό,τι βρέθηκε στον διάβα τους.

Η χώρα μετρά τις πληγές της, από τη «σαρωτική» επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Το «σφυροκόπημα» των ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται να συνεχισθεί έως και αύριο το βράδυ (07/09). Στον τραγικό απολογισμό των νεκρών από τις σφοδρές πλημμύρες προστέθηκε άλλος ένας άνθρωπος, «ανεβάζοντας» τον αριθμό των θυμάτων στα τρία από την έναρξη της κακοκαιρίας, ενώ, βιβλικές καταστροφές έχουν καταγραφεί σε πολλά μέρη της ελληνικής επικράτειας.

Λαμία

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο Σπερχειό ποταμό έχουν κάτοικοι και αρχές στη Λαμία, καθώς από τη δυτική Φθιώτιδα έρχεται μεγάλος όγκος νερού. Πριν από λίγο, στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας – Καρπενησίου ξεχείλισε το ποτάμι στην πορεία προς την Λαμία και τη θάλασσα και έχει καλύψει τον δρόμο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Ήδη έχει εκκινήσει η προληπτική εκκένωση στο χωριό Κόμμα, 6 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, ωστόσο, μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του χωριού είτε πηγαίνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα στη Λαμία, είτε αποφασίζουν να μείνουν σε ψηλότερα σπίτια, δίχως να επιδεικνύουν διάθεση να απομακρυνθούν.

Παρ’ ότι το «112» ζητά να απομακρυνθούν προς τη Λαμία και ήδη ο Δήμος έχει δημιουργήσει χώρο φιλοξενίας για εκείνους στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, αρνούνται να απομακρυνθούν. Όλα τα ξενοδοχεία στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτα λόγω της φιλοξενίας του Ράλλυ Ακρόπολις. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας άλλος χώρος στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου γι’ αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ τους, με ασφάλεια.

Ο κύριος όγκος του νερού αναμένεται περίπου σε τρεις ώρες στην περιοχή. Τότε θα κριθεί αν θα αντέξει το ποτάμι ή όχι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία ύφεση στην κακοκαιρία μέσα στην πόλη της Λαμίας, η οποία αρχίζει, πλέον, να μέτρα τις πληγές της.

Αποκαθίσταται σιγά – σιγά η κυκλοφορία μέσα στην πόλη, ενώ, εκατοντάδες σπίτια και υπόγεια παραμένουν πλημμυρισμένα, με την Πυροσβεστική να τρέχει από σπίτι σε σπίτι για την άντληση των υδάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν γίνει παρεμβάσεις από μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, έχουν αποκατασταθεί λειτουργικά οι δρόμοι και η πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου. Όμως, σε αρκετά σημεία έχουν μετακινηθεί τεράστιοι όγκοι χώματος και φερτών υλικών, που χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν αυτή την ώρα να τούς απομακρύνουν.

Η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου έχει διακοπεί, καθώς υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία. Η κυκλοφορία στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού εξελίσσεται με δυσκολία, αφού αποκαθίσταται το ένα μετά το άλλο τα σημεία που είχαν αποκλεισθεί προηγουμένως. Στον δρόμο Λαμίας – Στυλίδας, εντοπίζονται προβλήματα με τεράστιους όγκους μπαζών που βρίσκονται στο οδόστρωμα.

Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα μέσα από τον χείμαρρο – Συγκλονιστικό βίντεο

Παρόμοια προβλήματα δημιούργησαν τα νερά και στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης, παρασύροντας και πολλά αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα μπροστά στις αυλές των σπιτιών.

Βόλος

Συγκλονιστικές εικόνες έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας από τη Μαγνησία. Άνδρες των ΕΜΑΚ βρίσκονται μέσα σε βάρκα και κινούνται προς αναζήτηση εγκλωβισμένων. Ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι χρησιμοποιούν σφυρίχτρες, προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες, που ενδεχομένως κινδυνεύει η ζωή τους.

Λόγω της διακοπής υδροδότησης, οι πολίτες της πόλης του Βόλου έχουν σπεύσει στα κοντινότερα σούπερ μάρκετ, με σκοπό να προμηθευθούν μπουκάλια με νερό. Φωτογραφίες και βίντεο του newsbomb.gr από τον Βόλο.

Σφοδρή βροχόπτωση στο Πήλιο

Συγκλονίζουν οι εικόνες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας από τις περιοχές του Πηλίου, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της κακοκαιρίας Daniel.

Μήνυμα του «112» για τις εργατικές κατοικίες της Αγίας Βαρβάρας Αλμυρού

Στις 21:14 (06/09), η υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα προς τους πολίτες που βρίσκονται στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Βαρβάρας Αλμυρού, στο οποίο αναφέρθηκε: «Αν βρίσκεστε στις εργατικές κατοικίες Αγίας Βαρβάρας Αλμυρού, απομακρυνθείτε προς το Δημαρχείο Αλμυρού λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Καρδίτσα

Περίπου στις 18:00, έσπασε το ανάχωμα του Καράμπαλη προς τον οικισμό της Μαύρικα στην Καρδίτσα, ο οποίος και πλημμύρισε. Αρκετές ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί εκκένωση, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι του οικισμού, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, φιλοξενούνται στο παλιό κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ.

Μεγάλες καταστροφές, έχουν πλημμυρίσει σπίτια

Εντωμεταξύ πιθανολογείται ότι το ποτάμι έχει σπάσει και από την απέναντι πλευρά, αν και αυτό προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κωστή Νούσιο, που μίλησε στο karditsalive.net. «Η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους που βρίσκονται και επιχειρούν στο σημείο, είναι πως υπάρχει ένα σπάσιμο προς την πλευρά της Μαύρικας», τόνισε.

Μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, η κατάσταση είναι σαφώς επιδεινούμενη σε σύγκριση με το πρωί. Χείμαρροι «κατεβαίνουν» από κεντρικές οδούς και νερά έχουν εισχωρήσει σε καταστήματα, αλλά και οικίες. Αρκετά υπόγεια σπιτιών αλλά και σπίτια έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον Δήμο, ο οποίος απευθύνει έκκληση να γίνει κατανοητό ότι αυτό που προέχει, είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Δομοκός

Η αγωνία εντείνεται για τους 125 κατοίκους του χωριού Σοφιάδα και 40 κατοίκους του οικισμού Πετρίλια, οι οποίοι παραμένουν στα σπίτια τους και δεν ήθελαν να μετακινηθούν. Την τελευταία ώρα, εξελίσσεται μία ακόμη επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ, ώστε να μεταφέρουν ηλικιωμένους ανθρώπους από τα Πετρίλια σε ασφαλές σημείο.

Πριν από περίπου δύο ώρες, η 7η ΕΜΑΚ χρειάσθηκε να επέμβει σε σοβαρό περιστατικό, όταν ένας κάτοικος της περιοχής –αγνοώντας την απαγόρευση της κίνησης– πήγε να εκτιμήσει την κατάσταση στους χειμάρρους και εγκλωβίσθηκε. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να τον απεγκλωβίσουν, ενώ, κρίθηκε αναγκαία ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων, προκειμένου να μπορέσουν και εκείνοι να φθάσουν σε ασφαλές σημείο.

Εύβοια

Ορισμένοι οικισμοί του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας παραμένουν από το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου χωρίς νερό και ρεύμα. Οι οικισμοί Σαρακίνικο, Καστρί και Μακρύ Γυαλό, όπου δεν έφθασαν ακόμη τα μηχανήματα να αποκαταστήσουν τις υποδομές, παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

«Μάχη» δόθηκε από σήμερα το πρωί (06/09) στα χωριά Βλαχιά και Πύλι με απεγκλωβισμούς κατοίκων, ενώ, το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στον δρόμο προς τη Βλαχία και τα μηχανήματα ήδη κινούνται προς Σαρακίνικο.

Τα χωριά του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου – Αγίας Άννας από την πλευρά του Αιγαίου δοκιμάσθηκαν ιδιαίτερα, όπως επίσης και αρκετά χωριά του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, αφού έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στις υποδομές και τα τεχνικά έργα, κυρίως στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται, όπερ σημαίνει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ, εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και οι εκκλήσεις για άντληση υδάτων είναι διαρκείς.

Σχετικές ειδήσεις