ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες: Πάνω από 10.653 επεμβάσεις της πυροσβεστικής και πάνω από 4.500 διασώσεις

Πλημμύρες: Πάνω από 10.653 επεμβάσεις της πυροσβεστικής και πάνω από 4.500 διασώσεις
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, χιλιάδες είναι τα σημεία στα οποία χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 4.500 διασώσεις πολιτών, με περισσότερες από 700 να γίνονται από τα εναέρια μέσα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel αφάνισαν ολόκληρα χωριά και μετέτρεψαν σε μία μακάβρια λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο. Άνθρωποι, ζώα και περιουσίες χάθηκαν κάτω από τόνους λάσπης με την πυροσβεστική να δίνει τιτάνιο αγώνα έτσι ώστε να απεγκλωβίσει πολίτες και να διασώσει όσους περισσότερους μπορεί από τα επικίνδυνα σημεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.653 επεμβάσεις σε συμβάντα, στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Πραγματοποιήθηκαν 4.527 διασώσεις πολιτών από τα σημεία, ενώ οι 776 από αυτές έγιναν με εναέρια μέσα.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες προσέγγισης σε Βλοχό, Φαρκαδώνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφόχωρι και Πλατύκαμπος ενώ τόνισε ότι «συνεχίζονται οι έρευνες πόρτα-πόρτα σε άλλα χωριά».

Κάτοικοι μετά από αίτημά τους μεταφέρονται, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν μεταφορά παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό, εξήγησε ο κ. Αρτοποιός τονίζοντας πως στις επιχειρήσεις συνδράμουν και εκατοντάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε κλείνοντας.

Αναλυτικά όσα είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στην Θεσσαλία.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν κληθεί να επέμβουν πανελλαδικά σε 10.653 συμβάντα ενώ έχουν προβεί στην διάσωση 4.527 συμπολιτών μας. Από εναέρια μέσα έχουν διασωθεί μέχρι τώρα συνολικά 780 συμπολίτες μας.

Τα επιχειρησιακά δεδομένα ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι τα εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχουμε επέμβει σε 2.472 συμβάντα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε 2.704 κλήσεις και 1.317 διασώσεις

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σε 1.800 συμβάντα και 891 διασώσεις

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σε 1.225 συμβάντα και 665 διασώσεις.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν αδιάλειπτα το έργο τους.

Δυσκολίες προσέγγισης αντιμετωπίζουμε σε Βλοχό, Φαρκαδόνα, Μεταμόρφωση, Πηνειάδα, Ομορφοχώρι, Αμφιθέα και Πλατύκαμπο. Σε άλλες περιοχές όπως Παλαμάς, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς, Καλογριανά, Πεδινό, Μεγάλα Καλύβια οι έρευνες διεξάγονται πόρτα - πόρτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Σε κάποιες περιπτώσεις για προληπτικούς λόγους μεταφέρονται κάτοικοι μετά από αίτημά τους, ενώ σε όσους δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στις περιοχές Ομόλιο, Κουλούρα, Μεσάγγαλα, Αλεξανδρινή και Στόμιο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας τυχόν εξέλιξη των πλημμυρικών φαινόμενων.

Από την πρώτη στιγμή δίνουμε ενωμένοι τη μάχη υλοποιώντας το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία Δαρδανός 2 και όλοι μαζί Πυροσβεστικό Σώμα, δυνάμεις του ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές απ΄ όλη την Ελλάδα τόσο με προσωπικό όσο και μέσα.

Κυρίες και κύριοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση

Σας ευχαριστώ»

Κακοκαιρία Daniel - Τριαντόπουλος: Περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές στη Θεσσαλία

Νωρίτερα, ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρισής, Χρήστο Τριαντόπουλο σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πλημμυρωπαθών στην Θεσσαλία.

«Περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές έχουν ήδη γίνει από τις καταστροφές», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:«Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί σήμερα. Οι αυτοψίες σχετίζονται με την χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες».

«Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών», ανέφερε έπειτα.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel - Εδώ οι αιτήσεις

Στο arogi.gov.gr θα καταθέσουν ψηφιακά τις αιτήσεις τους οι κάτοικοι που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, χθες, είπε:

  • Συνολικά, προβλέπεται κάλυψη έως 80% για επανακατασκευή κατοικιών, ενώ στις επιχειρήσεις (κτηνοτροφικές και αγροτικές καλύπτεται το 70% της ζημιάς.
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ
  • η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
  • Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια.
  • Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
  • Χορηγείται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες.
  • Τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες με επιδότηση 534 ευρώ για τους εργαζόμενους
  • σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος
  • Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις