ΕΛΛΑΔΑ

Φιλόζωοι: «Καταργήστε επιτέλους το παστούρωμα - Πνίγηκαν ζώα που θα μπορούσαν να σωθούν»

Φιλόζωοι: «Καταργήστε επιτέλους το παστούρωμα - Πνίγηκαν ζώα που θα μπορούσαν να σωθούν»

Αντιδρούν για ακόμη μια φορά οι φιλόζωοι με την απαράδεκτη τακτική του παστουρώματος, ακόμα και στα... πλημμυροπαθή ζώα!

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή σε όλα τα αρμόδια υπουργεία με θέμα: «Έλεγχοι και τιμωρία για το παστουρώμα» στα ζώα που ακόμη και μέσα στις πλημμύρες βρέθηκαν πνιγμένα χωρίς μια ευκαιρία να σωθούν»

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

«Το παστούρωμα είναι μια απαράδεκτη πρακτική που έχει μεν απαγορευτεί, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα, συχνά με μοιραία αποτελέσματα. Στις φωτογραφίες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες βλέπουμε ζώα νεκρά και παστουρωμένα. Ζώα με δεμένα πόδια που δεν είχαν καμία ευκαιρία να προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή τους.

Ζητάμε τις ενέργειές σας για την εξάλειψη της πρακτικής του παστουρώματος που αποτελεί μία μορφή βαριάς κακοποίησης χιλιάδων ζώων σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια, τόσο ιπποειδών, όσο και παραγωγικών ζώων.

Παστούρωμα (ή μπαστούρωμα ή περδούκλωμα ή περδούκλι) είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν σε βοοειδή. Συχνά τα ζώα δένονται από πολύ μικρές ηλικίες – οι κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια των ζώων εκτροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους - και περνούν όλη τους την ζωή έχοντας μεγάλες δυσκολίες στην παραμικρή τους κίνηση.

Πολλές φορές δεν μπορούν καν να περπατήσουν και πέφτουν και δεν είναι λίγες φορές που – ειδικά τα κατσίκια - σπάνε τα πόδια τους στην προσπάθεια να πηδήξουν ή να τρέξουν. Τα εξαρθρώματα και τα κατάγματα είναι ιδιαίτερα συχνά. Τα ‘’ παστουρωμένα’’ άλογα και γαϊδουράκια όταν πέσουν πολλές φορές δεν μπορούν να ξανασηκωθούν και πεθαίνουν από κολικούς λόγω ακινησίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η κίνηση που εμποδίζεται. Παράλληλα τα ζώα δεν μπορούν να ξαπλώσουν ή να χαλαρώσουν στον ύπνο τους. Ειδικά τα ζώα που έχουν τα πόδια δεμένα με το κεφάλι, ζουν μια ζωή σκυμμένα, χωρίς κανένα περιθώριο να τεντώσουν το σώμα τους και να υψώσουν το κεφάλι τους.

Εκτός των παραπάνω, το δέσιμο των ποδιών προκαλεί τενοντίτιδες ή αποκοπή τένοντα και βαθιές πληγές του δέρματος λόγω της τριβής με το σκοινί οι οποίες μπορούν να καταλήξουν και σε ακρωτηριασμό του ζώου με ότι συνεπάγεται για την μετέπειτα ζωή του.

Το παστούρωμα συναντάται κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α. αλλά και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ’όπως τώρα που βρίσκονται καθημερινά μέσα στις λάσπες πνιγμένα παστουρωμενα πρόβατα, κατσίκια κλπ .

Το φαινόμενο αυτό αν και φαίνεται παράλογο και «απάνθρωπο» στον κάθε νοήμονα άνθρωπο, θεωρείται μια συνηθισμένη πρακτική για να μην πηδήξουν τα ζώα τις ατελείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις, να μην απομακρυνθούν από το σημείο βοσκής ή να παχύνουν λόγω του περιορισμού των κινήσεων. Ουσιαστικά τα ζώα υπόκεινται σ’ όλη την ζωή τους σ’ ένα αδιάκοπο μαρτύριο στο βωμό του εύκολου κέρδους αλλά και της ευκολίας των ιδιοκτητών που δεν θέλουν να κάνουν σωστές περιφράξεις ή να επιτηρούν τα ζώα τους ως οφείλουν. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα ζώα δεν έχουν καν σωστό κατάλυμα που να τα προφυλάσσει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ούτε καθαρό και δροσερό νερό στην διάθεση τους ακόμα και τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού.

Αυτή η βάρβαρη πρακτική δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην ευζωία των βιολογικών μας εταίρων αλλά έχει και οικονομικές επεκτάσεις με μεγάλο ποσοστό τουριστών να φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις για την κουλτούρα των Ελλήνων της υπαίθρου.

Κυρίως η κατάσταση αυτή δεν ταιριάζει σε μία Ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί μελανό σημείο της συμπεριφοράς των Ελλήνων απέναντι στα ζώα.

Η Ομοσπονδία μας προσπαθεί συστηματικά από το 2015 για την εξάλειψη αυτής της βάρβαρης πρακτικής και έχει προκαλέσει την έκδοση αρκετών εγκυκλίων από την ΕΛΑΣ. Παρά το γεγονός ότι πλέον αναφέρεται ξεκάθαρα το παστούρωμα σαν μορφή κακοποίησης στον Ν4830 ( άρθρο 24, παρ. 1), συνεχίζει αυτή η παράνομη πρακτική με τα ζώα έχουν μαρτυρικό βίο λόγω παστουρώματος, με αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Πρόσφατα περιστατικά όπως παστουρωμένο ιδιόκτητο άλογο που αργοπέθαινε πεσμένο σε γκρεμό στην Τζιά, νεκρό παστουρωμένο πρόβατο στην Τζιά, παστουρωμένο άλογο που τριγυρνούσε 6 μήνες στην Λέσβο ανεπιτήρητο, παστουρωμένα κατσίκια και αγελάδες στην πολύ τουριστική Μύκονο και στην Πάρο, παστουρωμένα κατσίκια στην Κύθνο, παστουρωμένα πρόβατα στην Θεσσαλία, παστουρωμένη αγελάδα που προσπαθούν να την απομακρύνουν από πυρκαγιά στην Μαγνησία, κάποια καμένα και πνιγμένα ζώα με την παστούρα που δεν τους επέτρεψε να τρέξουν για να σωθούν, εικόνες ντροπιαστικές που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Δυστυχώς συχνά οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν τα ζώα των καταγγελιών και δεν προσπαθούν να βρουν που μεταφέρθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους.

Αναρωτιόμαστε πως γίνεται και οι τουρίστες βλέπουν τα παστουρωμένα ζώα καθημερινά με δεκάδες καταγγελίες τους σε εμάς και στο διαδίκτυο ,ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν βλέπουν τα περιστατικά οι ίδιες ,ώστε να κινήσουν αυταπάγγελτα τις προβλεπόμενες διαδικασίες;

Είναι φανερό ότι επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα για σωστότερους και ενδελεχείς ελέγχους και την τήρηση της νομιμότητας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά και ζητούμε την συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίησή των αστυνομικών πάνω σε αυτό το θέμα, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε κάθε περιστατικό χωρίς ανοχή ώστε να παταχθεί το φαινόμενο αυτής βάρβαρης πρακτικής που αμαυρώνει την εικόνα της Χώρας μας και καταδικάζει χιλιάδες ζώα σε μαρτυρικό βίο και συχνά σε ένα μαρτυρικό θάνατο.

Αναμένουμε άμεσες ενέργειες σας. Δεν πάει άλλο».