ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάκι Καρδίτσας: Τα σπασμένα αναχώματα και η ανάγκη κατασκευής φράγματος

Μουζάκι Καρδίτσας: Τα σπασμένα αναχώματα και η ανάγκη κατασκευής φράγματος

Ο Πάμισος ποταμός που πηγάζει από τα Άγραφα καταλήγει στον Πηνειό. Η κωμόπολη του Μουζακίου είναι το μεγαλύτερο από τα αστικά κέντρα που διασχίζει.

Επιτακτική είναι η ανάγκη κατασκευής φράγματος στο Μουζάκι προκειμένου οι κάτοικοι να μην βιώσουν ξανά τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Με άλλα λόγια η κατασκευή του φράγματος στο Μουζάκι στον ποταμό Πάμισο θα μπορούσε να σταθεί ανάχωμα στις πολλές χιλιάδες καταστροφές στο Δήμο Μουζακίου και σε όλους τους Δήμους του Νομού Καρδίτσας και Τρικάλων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΕ, το φράγμα Μουζακίου όπως αρχικά σχεδιάστηκε (από την ΔΕΗ) θα έπρεπε να έχει επιφάνεια απορροής 142 τ. χλμ., καθαρή χωρητικότητα 530 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (στο μέγιστο ύψος της τεχνητής Λίμνης), μέγιστο ύψος 133 μέτρα και όγκο φράγματος 11 εκ. κυβικά μέτρα. (προβλέπεται ακόμα σήραγγα προσαγωγής 3,9 χλμ. διαμέτρου 6,8 μ. προς αναρρυθμιστική δεξαμενή Μαυρομματίου επιφάνειας 0,5 τ. χλμ.).

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΕ για το φράγμα που ακόμα είναι στα σχέδια «ο προϋπολογισμός του έργου συμπεριλαμβανομένου και του ΥΗΣ Μουζακίου που θα παράγει σε πλήρη ανάπτυξη 578 εκατ. κιλοβατώρες το χρόνο εκτιμήθηκε από την ΔΕΗ σε 31,4 δισ. δρχ. σε τιμές 1987».