ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Προσφυγή των φωτογράφων στο ΣτΕ - «Μας κόβουν το μεροκάματο»

Νέες ταυτότητες: Προσφυγή των φωτογράφων στο ΣτΕ - «Μας κόβουν το μεροκάματο»

«Μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα και θα αφαιρούν βίαια σημαντικό κομμάτι εργασίας των επαγγελματιών φωτογράφων πλήττοντας σφόδρα», τονίζει ανακοίνωση της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών για τις νέες ταυτότητες

«Μπλόκο» στις νέες ταυτότητες βάζει η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την έκδοσή τους.

Συγκεκριμένα, η Ένωση υποστηρίζει πως: «με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις οι αρμόδιες αρχές (αστυνομικά τμήματα) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τους Πολίτες που προσέρχονται να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Δηλαδή, μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα και θα αφαιρούν βίαια σημαντικό κομμάτι εργασίας των επαγγελματιών φωτογράφων πλήττοντας σφόδρα».

Παράλληλα σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «πλήττονται όλες οι επενδυτικές υποδομές των φωτογράφων σε υλικοτεχνική υποδομή που αφορούν στις φωτογραφίες ταυτοτήτων, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας καθώς το προσωπικό των φωτογραφείων καθίσταται άνευ εργασιακού αντικειμένου, πλήττονται σφόδρα τα καταβλητέα στο δημόσιο λόγω μείωσης ή κατάργησης της ύλης με την απόδοση ΦΠΑ και οι φωτογράφοι νυν και όσοι έρχονται από τις σπουδές τους στο επάγγελμα χάνουν ένα τεράστιο κομμάτι εμπορικής και καλλιτεχνικής ύλης».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι, το τέλος των 10 ευρώ επιβάλλεται «σε κάθε Έλληνα πολίτη για την έκδοση της ταυτότητας, σε μία διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική από το νόμο».

Ο Κωνσταντίνος Γώγος, δικηγόρος των καλλιτεχνών φωτογράφων μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» εξήγησε, ότι με την απόφαση για λήψη της φωτογραφίας στα αστυνομικά τμήματα τίθενται θέματα ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών φωτογράφων, οι οποίοι, όπως σημείωσε, βγαίνουν σχεδόν εκτός της όλης διαδικασίας.

Μάλιστα τόνισε πως «έχουμε το παράδοξο, οι αστυνομικοί να ασχολούνται με τη φωτογραφία και οι φωτογράφοι να μένουν χωρίς εργασία».

«Οι φωτογράφοι έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά, προκειμένου να βγάζουν αυτές τις φωτογραφίες στο επίπεδο που απαιτείται και όλα τα μηχανήματα πάνε στο βρόντο. Υπάρχουν επαγγελματίες φωτογράφοι με καταστήματα, που ο μεγαλύτερος τζίρος τους γίνεται από αυτόν τον τομέα και ξαφνικά θα μείνουν χωρίς εργασία», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το μέγεθος των διαφυγόντων κερδών απάντησε πως. «Αυτό είναι το θέμα, δεν υπάρχει μελέτη που να υπολογίζει ποιο είναι το ΦΠΑ, ποιος είναι ο φόρος εισοδήματος και πόσο θα αυξηθεί η ανεργία στον συγκεκριμένο κλάδο».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Πρόεδρος Καλλιτεχνών Φωτογράφων, Βασίλης Στάμος, ο οποίος επεσήμανε πως σε κάποια φωτογραφεία, ο τζίρος από τις φωτογραφίες ταυτότητας φτάνει ακόμα και το 80%.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι εκτός από τον κλάδο των φωτογράφων υπάρχει και ο εφοδιαστικός κλάδος, οι τεχνίτες και οι βιομηχανίες κορνιζοποιΐας με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν, πως εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό σε βάθος ενός χρόνου περίπου δεν θα υπάρχουν φωτογραφεία, καθώς πρόκειται για καθημερινό τους μεροκάματο.