ΕΛΛΑΔΑ

Σαλαμίνα: Η αναπαράσταση της ναυμαχίας

Σαλαμίνα: Η αναπαράσταση της ναυμαχίας
fonisalaminas

Η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ρίψη στεφάνων στο νερό και μουσικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας στην Ακτή Σαλαμινομάχων (Παραλία Καματερού), με διοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας, στο πλαίσιο του εορτασμού της ιστορικής επετείου της ναυμαχίας.

Στόχος των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης είναι είναι ο εορτασμός της ιστορικής επετείου με απόδοση τιμών στους Έλληνες ήρωες που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και την προάσπιση του Δυτικού Πολιτισμού.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γ. Παναγόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γ. Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Σ. Βοϊδονικόλας, οι βουλευτές Γ. Βρεττάκος, Μ. Λιβανός, Κ. Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γ. Σταμούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, η περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Σαλαμίνας, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφεριακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν υπήρξε απλώς μία περίτρανη νίκη στη μακραίωνη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων, αλλά ο πρώτος θρίαμβος του ελεύθερου ανθρωπιστικού πνεύματος απέναντι στον κίνδυνο επικράτησης της πιο σκοτεινής μορφής απολυταρχίας, της βαρβαρότητας μίας ασιατικής δεσποτείας που απείλησε ακόμα και την ίδια την υπόσταση του δυτικού κόσμου. Η λαμπρή νίκη τους, όμως, δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην Ελλάδα. Ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο, σε κάθε μέρος που φωλιάζει ο πόθος της ελευθερίας, διατρέχοντας τον χρόνο και τις ιστορικές αλλαγές. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που αφορά κάθε άνθρωπο, κάθε έθνος, σε κάθε ήπειρο. Η αναπαράσταση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με την οποία κορυφώνονται οι φετινές εκδηλώσεις, δεν αποτελεί μόνο έναν τυπικό θεαματικό εορτασμό. Είναι μία πράξη ουσίας, γεμάτη συμβολισμούς που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σήμερα. Όλοι μαζί θα κρατήσουμε ζωντανό τον ελεύθερο κόσμο και θα χτίσουμε μαζί ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον, βαδίζοντας στα χνάρια των ηρωικών Σαλαμινομάχων».