ΕΛΛΑΔΑ

React Day από την Κωτσόβολος: Αντιδρώντας μαζί για έναν Καλύτερο Κόσμο!

React Day από την Κωτσόβολος: Αντιδρώντας μαζί για έναν Καλύτερο Κόσμο!

Τι είναι η React Day και γιατί αξίζει την προσοχή μας;

Λένε πως κάθε δράση, φέρνει και αντίδραση. Και η React Day αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αντίδραση είναι απαραίτητη, όταν πρόκειται για μία πράξη για τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, την κοινωνία.

Τι είναι η React Day και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Στην πραγματικότητα, είναι στη ζωή μας εδώ και μία δεκαετία, αφού πρόκειται για την Ημέρα Καλής Πράξης της Κωτσόβολος, που τώρα επέστρεψε με νέο όνομα, για να μας εμπνεύσει να αντιδράσουμε για έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτό ακριβώς έγινε πρόσφατα και συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου. Μέσα από καλές, «μεγάλες» πράξεις, άνθρωποι της εταιρείας, εθελοντές απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα -για την ακρίβεια πάνω από 2.000- έκαναν REACT για καλό σκοπό. Και όπως μας είπε ο Δημήτρης, ένας από τους εθελοντές εργαζόμενους της Κωτσόβολος, «ήταν μία σπουδαία ημέρα για όλους!».

Για να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο, πρέπει να αντιδράσουμε

Από τότε που εργάζεται στο Υποστηρικτικό Κέντρο της Κωτσόβολος, ο Δημήτρης συμμετέχει κάθε χρόνο ενεργά στις καλές πράξεις της εταιρείας. Και συμπληρώνει, λέγοντας: «Είναι εκείνη η Κυριακή του χρόνου που εργαζόμενοι από κάθε πόστο και κατάστημα λαμβάνουν μέρος σε δράσεις εθελοντισμού, με σκοπό την προσφορά, την αλληλεγγύη, την υποστήριξη!».

Φέτος, λοιπόν, για εμάς που εργαζόμαστε στο Υποστηρικτικό Κέντρο, σειρά είχε η Φιλική Φωλιά, στο «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας, ένα Ανοιχτό Κέντρο Προστασίας Παιδιού που λειτουργεί από το 1964, προσφέροντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά άπορων οικογενειών με προβλήματα ένταξης, καθώς και καθημερινή σίτιση, μελέτη, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Μαζί με άλλους εθελοντές εργαζόμενους, λοιπόν, ο Δημήτρης έκανε φέτος REACT και όπως ο ίδιος μας είπε, δε θα ξεχάσει αυτήν την εμπειρία, όπως δεν έχει ξεχάσει κάθε καλή πράξη που έχει κάνει με την Κωτσόβολος τα τελευταία χρόνια.

«Αυτήν την Κυριακή την περιμένω κάθε χρόνο με ανυπομονησία. Όχι μόνο γιατί θα δώσω χαρά, αλλά και γιατί θα γεμίσω χαρά. Αυτό είναι ένα ακόμη από τα καλά του να προσφέρεις», ανέφερε, σημειώνοντας πως για εκείνον, τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών στο «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Για τον ίδιο, βέβαια, όλα ξεκινούν από τη βάση, δηλαδή από την οικογένεια, την ομάδα, την εταιρεία στην οποία ανήκουμε. Διότι για εκείνον το γεγονός ότι η Κωτσόβολος, στην οποία και εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, βάζει την προσφορά σε πρώτο πλάνο, είναι πηγή έμπνευσης.

«Είναι μεγάλη υπόθεση το να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που σε εμπνέει να προσφέρεις, είτε στην κοινωνία, είτε στο περιβάλλον ή τον συνάνθρωπο. Να ενθαρρύνει, δηλαδή, την κοινωνική δράση και να σου συστήνει ή να σου υπενθυμίζει αξίες, όπως εκείνη της προσφοράς», λέει ο Δημήτρης, σχετικά με την επί σειρά ετών συμμετοχή του στις καλές πράξεις της Κωτσόβολος.

Η αξία του να κάνεις React για το καλό των παιδιών

Πώς βίωσε όμως ο Δημήτρης την πρόσφατη καλή πράξη στη Φιλική Φωλιά, στο «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας, το οποίο στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις οι άνθρωποι που εργάζονται στο Υποστηρικτικό Κέντρο της Κωτσόβολος;

«Δεν ήταν απλώς μία μέρα προσφοράς. Ήταν μία μέρα δημιουργική για όλους μας. Παίξαμε, μάθαμε, γευματίσαμε μαζί με τα παιδιά. Περάσαμε μαζί μία υπέροχη μέρα. Για εμένα, τουλάχιστον, ήταν μαγική αυτή η Κυριακή, το ίδιο πιστεύω και για τα παιδιά στο “Κέντρο Αγάπης"», είπε ο Δημήτρης.

Κατά τη διάρκεια της React Day, βέβαια, πέρα από ένα υπέροχο γεύμα, οι εθελοντές της Κωτσόβολος ετοίμασαν και μία ακόμη έκπληξη στα παιδιά στο «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας. Τι ακριβώς έκαναν; Ανακαίνισαν τον προαύλιο χώρο του Κέντρου. Και για τον Δημήτρη, το γεγονός ότι αφιέρωσε μία Κυριακή για να δημιουργήσει έναν χώρο ζωντανό και πολύχρωμο, που στο εξής θα κάνει πιο αισιόδοξες και όμορφες τις μέρες των παιδιών, είναι μεγάλη υπόθεση.

«Σκέφτομαι αυτόν τον χώρο να γεμίζει με παιχνίδια, γέλια, παιδικά και εφηβικά όνειρα και νιώθω πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να συνεισφέρω σε αυτό», μοιράστηκε μαζί μας ο Δημήτρης. Σε αυτό το σημείο δε, να σημειώσουμε ότι στο «Κέντρο Αγάπης» βρίσκουν φιλική συμπαράσταση στα προβλήματά τους περίπου 160 παιδιά, ηλικιών από Α’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου, ενώ μέσα από οργανωμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες καλλιεργούν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Το σίγουρο είναι πως η React Day και ο θετικός της αντίκτυπος αρκούν για να μας εμπνεύσουν να αντιδράσουμε και εμείς μέσα από καλές πράξεις. Και φέτος, οι καλές και παράλληλα «μεγάλες» πράξεις σε όλη την Ελλάδα ήταν πολλές, φτάνοντας τις 63 στον αριθμό, πράξεις που δε θα γίνονταν πραγματικότητα χωρίς τους 2.000 εθελοντές της Κωτσόβολος.

Διότι πέρα από τη στήριξη στη Φιλική Φωλιά, στο «Κέντρο Αγάπης» Ελευσίνας, η Κωτσόβολος έκανε τη διαφορά με την προσφορά ρουχισμού στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα και στο Χατζηκυριάκειο. Δεν έμεινε μόνο εκεί όμως, αλλά συνέβαλε στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα Παιδικά Χωριά SOS και επισκέφτηκε τη Φιλοζωική Ένωση Ηλιούπολης, συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της. Συνέδραμε, επίσης, στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της πληγείσα περιοχής της Αχαΐας και τον καθαρισμό ακτής στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου-Νέας Κίου και μεταξύ άλλων, πρόσφερε σχολικά είδη και ρουχισμό στο Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας Καλαμαριάς.

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα παραδείγματα «καλών πράξεων» που με αγάπη και αίσθημα αλληλεγγύης υλοποίησαν οι εθελοντές της Κωτσόβολος, για έναν Καλύτερο Κόσμο. Δέκα συνεχείς χρονιές με περισσότερες από 11.000 ατομικές εθελοντικές πράξεις και με ανθρώπους όπως ο Δημήτρης, που αγαπούν να γίνονται μία γροθιά και να κάνουν REACT, για το Περιβάλλον, την Κοινωνία, τον Άνθρωπο!