ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 5χρονης Εβίνας - Συσχετίζεται η εγκεφαλίτιδα με κληρονομικότητα;

Ρόδος: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 5χρονης Εβίνας - Συσχετίζεται η εγκεφαλίτιδα με κληρονομικότητα;

Θλίψη για το 5χρονο κορίτσι που έφυγε από εγκεφαλίτιδα στη Ρόδο - Το πρώτο παιδί της οικογένειας είχε φύγει ξαφνικά το 2014 - Εξετάζουν την κληρονομικότητα οι ειδικοί

Σε κλίμα οδύνης είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στην 5χρονη Εβίνα στη Ρόδο, με τους γονείς του κοριτσιού να φτάνουν συντετριμμένοι στην εκκλησία για να αποχαιρετήσουν το δεύτερο παιδάκι τους που φεύγει ξαφνικά από τη ζωή.

Η μικρή Εβίνα «έφυγε» μετά από έναν χρόνο νοσηλείας από εγκεφαλίτιδα, όπως είχε φύγει και η αδερφούλα της το 2014, όταν από μια απλή ίωση έπαθε σοβαρή κρίση επιληψίας.

Ειδικοί μίλησαν στο MEGA για το αν υπάρχει κληρονομικότητα και αν σχετίζονται οι θάνατοι των δύο μικρών κοριτσιών από τη Ρόδο.

«Έχει βρεθεί ότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει γενετική αιτιολογία στην εγκεφαλίτιδα στα παιδιά», ανέφερε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Πολύ απλοϊκά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποια γονίδια, τα οποία θα μπορούσαν να δίνουν μια προδιάθεση. Το γεγονός ότι υπάρχουν δυο παιδιά από την οικογένεια που χάθηκαν ενισχύει την πιθανότητα όντως να υπάρχει ένα γενετικό υπόβαθρο χωρίς να είναι απόλυτο και θα πρέπει να διερευνηθεί. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και θα πρέπει να διερευνηθεί», είπε ο μοριακός γενετιστής Γιώργος Σταμούλης.

«Υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί λόγω βλάβης στο γονίδιο και αυτή η βλάβη να μετακινηθεί στους απογόνους. Η βλάβη εντοπίζεται στη διαδικασία της φλεγμονής, δηλαδή εμφανίζουν πιο εύλογά την εγκεφαλίτιδα. Μπορεί να γίνει γονιδιακός έλεγχος αλλά υπάρχει περίπτωση μετά από βλάβη να υπάρχει μία ευπάθεια των ατόμων αυτών σε λοιμώξεις. Θα πρέπει να ελεγχθεί και το τρίτο παιδί εάν υπάρχει κληρονομικότητα. Δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας αλλά μπορεί να είναι σε επαγρύπνηση οι γονείς και να τεθεί σε αγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος.