ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Ένοχος ταμίας ασφαλιστικού ταμείου για πλαστογραφία – Πώς υπεξαίρεσε 474.000 ευρώ

Λάρισα: Ένοχος ταμίας ασφαλιστικού ταμείου για πλαστογραφία – Πώς υπεξαίρεσε 474.000 ευρώ

Λάρισα: Σε βάρος του 66χρονου ταμία επεβλήθη ποινή κάθειρξης 7 ετών

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε χθες Δευτέρα (13/5) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε έναν 66χρονο πρώην ταμία ασφαλιστικού ταμείου του Βόλου.

Ο 66χρονος κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία επιδομάτων ασφαλισμένων και εκατοντάδων… ιατρικών γνωματεύσεων συνταξιοδοτηθέντα γιατρού, όπως και για υπεξαίρεση, καθώς μετά από τον έλεγχο των εκατοντάδων πλαστογραφημένων ενταλμάτων προέκυψε – σύμφωνα με το κατηγορητήριο -ζημία για το υπό συγχώνευση ασφαλιστικό ταμείο που ξεπερνά τις 474.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία», ο 66χρονος κατηγορούμενος κατά την απολογία του, μετά και την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, βρέθηκε να υπηρετεί ως υπάλληλος του περιφερειακού υποκαταστήματος μισθωτών Μαγνησίας του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και νυν ΕΦΚΑ, επιφορτισμένος με τη διαχείριση ενός ειδικού λογαριασμού υπαλλήλων ταμείου στο οποίο υπηρετούσε για δεκαετίες μέχρι τη συγχώνευση.

Κατά την απολογία του ο 66χρονος περιέγραψε επίσης τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ως μια ζοφερή κατάσταση, ενώ με απαξιωτικό τρόπο μετέφερε στιγμιότυπα της καθημερινότητας του ασφαλιστικού φορέα στη Μαγνησία, ως προς τη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων και πράξεων την περίοδο της έλλειψης μηχανοργάνωσης, το μεταβατικό εκείνο στάδιο της απορρόφησης του ταμείου που υπηρετούσε στο ΙΚΑ όπου εντάχθηκε μετά τη συγχώνευση, εκεί που άλλες ημέρες εργαζόταν ως ταμίας και, άλλες ακόμη και ως οδηγός,

Όπως σημειώνεται στο καττηγορητήριο, από το 2009 έως και τις 12 Ιουνίου 2019, ο 66χρονος «με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, νόθευσε σταδιακά έγγραφα» του ασφαλιστικού φορέα και «διευκολύνοντας το έργο του καθώς ήταν ταυτόχρονα ταμίας και ελεγκτής» του ασφαλιστικού φορέα – όπως τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας – με αποτέλεσμα έπειτα από έλεγχο των Επιθεωρητών της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης το καλοκαίρι του 2019 να προκύψει υπεξαίρεση ποσού που ξεπερνά τις 474.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητα του ταμία «εξέδωσε εντάλματα πληρωμής που αφορούν σε επιδόματα- παροχές σε χρήμα του κλάδου υγείας» προς ασφαλισμένους του συγχωνευμένου ταμείου. Με μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε και από την εισαγγελέα, μια ασφαλισμένη έλαβε επίδομα λοχείας δυο φορές… το ίδιο έτος.

«Στο περιεχόμενο των ενταλμάτων πληρωμής τα οποία, σημειωτέον, εξέδωσε κατά μη σύννομο τρόπο χωρίς να υφίσταται νόμιμη χρηματική αξίωση των φερόμενων ως δικαιούχων ασφαλισμένων έναντι του ΝΠΔΔ, έθεσε, ο ίδιος, σε ελεύθερη απομίμηση την υπογραφή εκάστου εξ αυτών, στη θέση του δικαιούχου των αντίστοιχων χρηματικών ποσών, χωρίς αυτοί να τελούν σε γνώση, του γεγονότος αυτ του ή να έχουν συναινέσει».

Στο κατηγορητήριο γίνεται αναλυτική αναφορά στο πόρισμα της ΕΔΕ που ακολούθησε μετά τον τυχαίο έλεγχο των Επιθεωρητών και στον τρόπο που ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων «αφαίρεσε παραστατικά – δικαιολογητικά από εντάλματα πληρωμής, που αφορούσαν νομίμως χορηγηθείσες παροχές, τα επισύναψε σε μη νόμιμα εντάλματα, που αφορούσαν σε ήδη καταβεβλημένες παροχές».

Εξέδωσε 354 ιατρικές γνωματεύεσεις

Ο κατηγορούμενος «προέβη ο ίδιος αυθαίρετα στην κατάσταση 354 εξ υπαρχής πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων χορήγησης άδειας ικανότητας ασφαλισμένου εντολών υγειονομικής περίθαλψης, σε έντυπα του πρώην ταμείου με φερόμενο συντάκτη ιατρό», που αναφέρεται ονομαστικά «επί των οποίων έθεσε, σε ελεύθερη απομίμηση, την υπογραφή του καθώς και τη σφραγίδα του (η οποία είχε περιέλθει στην κατοχή του)».

Να σημειωθεί – υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο ότι, ο εν λόγω ιατρός, «ήδη από τις 1-8-2008 είχε μεταφερθεί από το πρώην ταμείο» «στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως μόνιμος ιατρός παθολόγος, δίχως αρμοδιότητα για την έκδοση των εν λόγω γνωματεύσεων, ενώ υπηρέτησε στην Ν.Μ.Υ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου έως και την 11-11-2011 ημερομηνία αποχώρησης του από την υπηρεσία με αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής του σχέσης, λόγω συνταξιοδότησης».

Με πληροφορίες από Onlarissa.gr