ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται πιο… χαλαροί οι «Τροϊκανοί»

Έρχονται πιο… χαλαροί οι «Τροϊκανοί»

Ελαστικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα υιοθετήσει η Τρόικα, που έρχεται στη χώρα μας τη Δευτέρα.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με το ΔΝΤ και σε συντονισμό με το Eurogroup αποφάσισαν να προσεγγίσουν διαφορετικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και να εστιάσουν εφεξής στο διαρθρωτικό έλλειμμα.

Στις συζητήσεις που θα έχουν από τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα εξετάσουν την αλλαγή μεθοδολογίας.

Πλέον, λοιπόν, η στάθμιση της ύφεσης για τον υπολογισμό του ελλείμματος θα είναι μεγαλύτερη.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως «αν θέλουμε να μειώσουμε το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε μέτρα παραδοσιακά όπως αυτά που ήδη περιλαμβάνει το Μνημόνιο, με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης που τα ίδια αυτά μέτρα, δυστυχώς, προκαλούν».

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν πως τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 όσο και ο προϋπολογισμός 2013 θα καταρτιστούν και με το σενάριο του διαρθρωτικού ελλείμματος.