ΕΛΛΑΔΑ

Άφησε έγκυο την κοπέλα του και την πλήρωσε 200,000 ευρώ

Άφησε έγκυο την κοπέλα του και την πλήρωσε 200,000 ευρώ

Το ποσό των 20.000 ευρώ υποχρεώθηκε να καταβάλει 27χρονος εργολάβος οικοδομών στην άνεργη πρώην μνηστή του, την οποία εγκατέλειψε έγκυο, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε για την τύχη του παιδιού του, αλλά ούτε για τις δύσκολες ώρες που πέρασε η άγαμη μητέρα στο μικρό νησί που ζούσε.

Ο εργολάβος το 2000 συνδέθηκε ερωτικά με εποχική ξενοδοχοϋπάλληλο. Τον Ιούλιο του 2006 αρραβωνιάστηκαν και συμφώνησαν να παντρευτούν τον Ιανουάριο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2006 η κοπέλα έμεινε έγκυος και μόλις το επιβεβαίωσε το ανακοίνωσε με χαρά στον αρραβωνιαστικό της.

Όμως, λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 2006 ο 27χρονος εγκατέλειψε την έγκυο μνηστή του. Έκτοτε ουδέποτε επικοινώνησε μαζί της, δεν ενδιαφέρθηκε για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης της, ούτε για την ίδια.

Ήταν, ανένδοτος και στις επανειλημμένες απόπειρες προσέγγισης που έγιναν από την ξενοδοχοϋπάλληλο, η οποία προσπάθησε να τον μεταπείσει ενόψει του γάμου τους, τον οποίον είχαν ήδη ανακοινώσει.

Όλες οι προσπάθειές της να επιστρέψει ήταν άκαρπες. Τελικά, η κοπέλα τον Ιούνιο του 2007 γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

Πέντε μήνες μετά τη γέννηση της μικρής, ο πρώην μνηστήρας ζήτησε από την ξενοδοχοϋπάλληλο τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων με τη μέθοδο του DNA για τη διακρίβωση της πατρότητας. Οι απαντήσεις ήταν θετικές και έτσι προχώρησε στην αναγνώριση της μικρής ως εξώγαμο τέκνο, μέσω συμβολαιογράφου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η άγαμη μητέρα δεν έχει στο όνομά της οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, ενώ ο πατέρας της ήταν χαμηλοσυνταξιούχος πρώην ναυτικός και η μητέρα της δεν εργαζόταν, με αποτέλεσμα οι γονείς της να μην μπορούν να συνδράμουν οικονομικά.

Όπως είναι ευνόητο, τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της αλλά και μετά τη γέννα δεν μπορούσε να εργαστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κατάσταση απορίας.

Η άγαμη μητέρα είχε περιέλθει σε κατάσταση «οικονομικής εξαθλίωσης», όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επήλθε παράνομη προσβολή της προσωπικότητας της άγαμης μητέρας και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη της εκδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση ύψους 20.000 ευρώ. Μάλιστα, οι δικαστές απέδωσαν και δόλο στη συμπεριφορά του 27χρονου.

Οι αρεοπαγίτες δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς του εργολάβου, αφού δεν τους απέδειξε, ότι υπαίτια για τη μη τέλεση του γάμου ήταν η πρώην αρραβωνιαστικιά του, καθώς απαιτούσε την διακοπή των σχέσεων με τους γονείς του και τη διακοπή της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τον νεφροπαθή πατέρα του, καθώς και ότι η ίδια «κατά τον χρόνο ακόμη που κυοφορούσε το τέκνο του έφυγε από το νησί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την βρει, ώστε να της προσφέρει την απαραίτητη οικονομική ή ηθική βοήθεια».