ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο! Επανάσταση στην παραγωγή καυσίμων φέρνει η άγρια αγκινάρα

Απίστευτο! Επανάσταση στην παραγωγή καυσίμων φέρνει η άγρια αγκινάρα

Η άγρια αγκινάρα είναι ένα ενεργειακό φυτό το οποίο αποτελεί πηγή βιοκαυσίμων. Επίσης είναι μια βιολογική ζωοτροφή. Είναι πολυετές, βαθύρριζο, χειμερινό αλλά και ανοιξιάτικο φυτό με ιδιαίτερες παραγωγικές ιδιότητες. Παράγει ταξιανθίες κεφάλια όπου αναπτύσσονται πολλοί ελαιούχοι καρποί (γνωστοί ως σπόρια). Το καλοκαίρι επιβιώνει αποξηραίνοντας την υπέργεια βιομάζα της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χρόνος Κομοτηνής», εχει πολύ μικρές φυτοπροστατευτικές απαιτήσεις για παραγωγή βιοκαυσίμου και για το λόγο αυτό αποτελεί επιλέξιμο φυτό βιολογικής γεωργίας. Θεωρείται οικολογικό φυτό, γιατί προστατεύει τη διάβρωση των εδαφών. Λόγω των μεγάλου ριζικού συστήματος αξιοποιεί τα βαθύτερα μόνιμα υγρά σημεία των εδαφών.

Εμπλουτίζει τα εδάφη με οργανική ουσία. Είναι φθηνή πρώτη ύλη για βιολογική κτηνοτροφία και για παραγωγή βιοντίζελ για τον λόγο αυτόν πολλοί ερευνητές ασχολήθηκαν με την παραγωγή βιοντίζελ από λάδι αγριαγκινάρας.

Ειδικότερα για την βιοενέργεια είναι ενδιαφέρον το εξής: το τελικό προϊόν της αγριαγκινάρας αποτελείται από δύο ενεργειακές πρώτες ύλες, τη λιγνοκυτταρική βιομάζα και τους ελαιούχους σπόρους. Μπορεί να σχεδιαστεί μια διπλή εκμετάλλευση, μία για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και μία για την παραγωγή βιοντίζελ από ελαιούχους σπόρους. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί το κόστος του λαδιού να είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες φυτείες όπως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος που είναι εξ ολοκλήρου ελαιοπαραγωγικές.