ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Αποφασισμένοι να παραλύσουν τη χώρα

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες – Αποφασισμένοι να παραλύσουν τη χώρα

Σήμερα οι επαφές αγροτών με Τσίπρα και Βενιζέλο -

Τι ζητούν οι παραγωγοί και τι φοβάται η κυβέρνηση

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών μετά την απόφαση να μην τους επιτραπεί να στήσουν μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες και τις κόκκινες γραμμές που τέθηκαν στα αιτήματά τους.

Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους, με τα πρώτα τρακτέρ να βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν τους αγρότες να παρατάξουν τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της εθνικής οδού για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες δεν δείχνουν να ικανοποιούνται από τις συζητήσεις, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις.

Σήμερα στις 11:00 το πρωί οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας περιμένουν ενισχύσεις από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, προκειμένου να ενισχύσουν με την παρουσία τους και με τα τρακτέρ τους την προσπάθεια να αποκλείσουν την εθνική οδό. Οι αγρότες θα συσκεφθούν και πάλι σήμερα για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Η απόφαση των αγροτών να στήσουν μπλόκα από τον Έβρο ως την Κρήτη, προκαλεί τρόμο στην κυβέρνηση, καθώς γνωρίζουν καλά πως αν οι αγρότες προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τότε η χώρα θα παραλύσει.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των αγροτών ξεκίνησαν χθες τις επαφές τους με πολιτικούς αρχηγούς και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε μετά την συνάντηση: «Η δέσμευση, όχι η υπόσχεση, είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».

Σήμερα οι εκπρόσωποι των παραγωγών θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.

Τι ζητάνε οι αγρότες

-Αφορολόγητο πετρέλαιο

-Μείωση κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος

-Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι

-Διατήρηση στα ίδια επίπεδα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

-Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι μέχρι τη 1.45 το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης), λόγω της συγκέντρωσης αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

- Προς Θεσσαλονίκη: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

- Προς Αθήνα: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα - Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου και θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.