ΕΛΛΑΔΑ

Σιμόπουλος: Ευτυχής η χώρα που δεν καταφεύγει στην πυρηνική ενέργεια

Σιμόπουλος: Ευτυχής η χώρα που δεν καταφεύγει στην πυρηνική ενέργεια

Εκδήλωση με θέμα «Πυρηνικά ατυχήματα και επιπτώσεις» και ομιλητή τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας Σίμο Σιμόπουλο, διοργάνωσε απόψε η Ένωση Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο κ. Σιμόπουλος περιέγραψε τα κυριότερα πυρηνικά ατυχήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στα δύο σημαντικότερα και πιο πρόσφατα, του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία (1986) και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία (2011). Για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα είπε ότι ήσαν αμελητέες λόγω της μεγάλης απόστασης, παραπέμποντας σε κοινή μελέτη επτά ελληνικών επιστημονικών εργαστηρίων που έδειξε ότι τα ίχνη των ραδιενεργών ισοτόπων ιωδίου-131 και καισίου-137 ήσαν πολύ μικρά.

Σχετικά με τις συνέπειες του Τσερνόμπιλ στη χώρα μας, ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη (διδακτορική διατριβή του Γ. Παπαδάκου), που δείχνει ότι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος δεν αυξήθηκαν διαχρονικά στις περιοχές (ιδίως στη Θεσσαλία) εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη μεταφορά μέσω του αέρα των πυρηνικών καταλοίπων από την Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας από την Ελλάδα, επεσήμανε ότι είναι ευτυχής η χώρα εκείνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της γειτονικής Τουρκίας, εκτίμησε ότι παρά τις αντιδράσεις θα γίνει τελικά, ενώ σημείωσε πως ο εν λόγω πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα έχει προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξει σεισμό εννέα βαθμών.

Ροή Ειδήσεων