ΕΛΛΑΔΑ

«Στενή» συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

«Στενή» συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τηρώντας τις δεσμεύσεις της για την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο αναφέρει ότι η Ελλάδα συνέχισε να βιώνει το 2012 μικρής κλίμακας επιθέσεις, όπως στοχευμένους εμπρησμούς και εκρήξεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι επιθέσεις δεν είχαν ως στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά χαρακτηρίζονται ως πράξεις «πολιτικού περιεχομένου».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι πολλά μέλη από τις δύο πιο ενεργές εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες, «Επαναστατικός Αγώνας» και «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς», έχουν φυλακιστεί από το 2011.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των Αμερικανών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, γίνεται καταγραφή των γεγονότων μέσα στην περασμένη χρονιά που θεωρούνται «τρομοκρατικής υφής». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ως «αρνητική εξέλιξη» η αποφυλάκιση μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την πάροδο 18 μηνών προφυλάκισης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η δίκη. Επίσης, σημειώνεται ότι δύο από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης εξαφανίστηκαν λίγες μέρες αργότερα και παραμένουν ασύλληπτα μέχρι σήμερα.

Ως αρνητικό συμβάν επισημαίνεται και η συνεχής αναβολή της δίκης των συλληφθέντων, από το 2011, που θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η δίκη αναβάλλεται συνεχώς από το 2011, λόγω νομικών προβλημάτων.

Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία για το καθεστώς διαφύλαξης των συνόρων της Ελλάδας, σημειώνοντας την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λόγω των ταραχών και των συγκρούσεων που σημειώνονται σε πολλές χώρες σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη ότι η φύση των συνόρων της Ελλάδας είναι ανησυχητική και οι ελληνικές συνοριακές αρχές προσπαθούν να ανακόψουν τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και να ελέγξουν την έλευση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό και η οποία έκανε έλεγχο σε 3.586 ύποπτες συναλλαγές το 2012, αλλά δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συναλλαγές αυτές με χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τονίζεται στην αμερικανική έκθεση.