ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε εξαγωγές φορτίων με καρπούζια

Εντατικοποίηση των ελέγχων σε εξαγωγές φορτίων με καρπούζια

Εντατικούς ελέγχους ζητάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε φορτία με καρπούζια που διακινούνται προς χώρες της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφό το υπουργείο προς τις περιφερειακές υπηρεσίες: «Παρατηρείται και φέτος διακίνηση καρπουζιών από τη χώρα μας προς χώρες της Ε.Ε., κυρίως Βαλκανικές, τα οποία είναι ατυποποίητα και φορτώνονται απευθείας από το χωράφι σε ακατάλληλα μέσα συσκευασίας ή ακόμη και χύμα στα μέσα μεταφοράς, χωρίς να εκδίδονται τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, με αποτέλεσμα εκτός της καταστρατήγησης των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων, να δυσφημίζονται τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές των κοινοτικών χωρών και να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά».

Στο σχετικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών παρακαλούνται οι επόπτες σε συνεργασία με τους ποιοτικούς ελεγκτές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και σε εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διενεργηθούν αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι συμμόρφωσης (κανονικοί και έκτακτοι) οι οποίοι θα επικεντρώνονται στα σημεία φόρτωσης των προϊόντων, στα συσκευαστήρια, σε λιμάνια και άλλα κομβικά σημεία κατά την μεταφορά, καθώς και στα σημεία εξόδου από τη χώρα.

Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο τα κλιμάκια ελέγχου μπορούν να ζητούν την συνδρομή και άλλων ελεγκτικών αρχών, ΣΔΟΕ, αστυνομία, λιμενικών κτλ. Επισημαίνεται από το υπουργείο ότι, εκτός από τον έλεγχο των ποιοτικών προδιαγραφών, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι για όλα τα φορτία που αποστέλλονται σε χώρες της Ε.Ε. πραγματοποιούνται από τους συναλλασσόμενους οι προβλεπόμενες από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία αναγγελίες, οι οποίες θα πρέπει να εισάγονται στη Βάση Δεδομένων των συναλλασσόμενων, μητρώο εμπόρων νωπών οπωροκηπευτικών ΜΕΝΟ.

Σε περίπτωση που παρατηρείται καταστρατήγηση των διατάξεων της ισχύουσας Κοινοτικής και Εθνικής νομοθεσίας οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων ενώ οι υπηρεσίες πρέπει να κοινοποιήσουν στο υπουργείο τα στοιχείων των ελέγχων που θα διενεργηθούν και τις τυχόν περιπτώσεις παραπομπής στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων.