ΕΛΛΑΔΑ

Τα σκουπίδια της Μυκόνου «πνίγουν» την Αθήνα

Τα σκουπίδια της Μυκόνου «πνίγουν» την Αθήνα

Την ώρα που η Αττική αδυνατεί να διαχειριστεί τα δικά της σκουπίδια, κάποιοι φρόντισαν να την επιβαρύνουν περισσότερο


Σε μία πρωτοφανή αποκάλυψη προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής της Ελευσίνας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Σε μία εποχή που θεωρητικά αναζητείται λύση στο πρόβλημα του κορεσμού του ΧΥΤΑ της Φυλής, ο οποίος σε 2 ακριβώς χρόνια θα έχει κλείσει τον κύκλο του, το Λεκανοπέδιο γίνεται αποδέκτης απορριμμάτων από άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στο ΧΥΤΑ της Φυλής, καταλήγει σήμερα το 95% των σκουπιδιών της Αττικής αλλά και το σχεδόν 40% των σκουπιδιών όλης της χώρας, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό, τη Δυτική Αττική χωνευτήρι της μισής και παραπάνω Ελλάδας.

Είναι καταγεγραμμένο πως στη Φυλή σήμερα καταλήγουν σκουπιδιάρικα από την Αττική, τη μισή Πελοπόννησο, τα 2/3 της Στερεάς Ελλάδας, από Θεσσαλία και Ήπειρο αλλά και από τα νησιά του Αιγαίου.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο μέρα με τη μέρα, καθώς η χώρα μας αρνείται να αποδεχθεί την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής και διότι 3 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών αναζητούν επεξεργασία μέσω ειδικών υποδομών που δεν υπάρχει.

Τη στιγμή που η Ευρώπη θάβει μόλις το 36% των απορριμμάτων της, στην Ελλάδα θάβουμε το 82%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην αποκομίζουμε το παραμικρό όφελος, τη στιγμή που σε πολλές χώρες η επεξεργασία σκουπιδιών τείνει να καταστεί σε βαριά βιομηχανία.

Τα σκουπίδια της Μυκόνου στην Ελευσίνα

Την ώρα λοιπόν που η Αττική αδυνατεί να διαχειριστεί τα δικά της σκουπίδια, κάποιοι φρόντισαν να της στείλουν και τα δικά τους. Φυσικά όχι οι πολίτες, αλλά οι εγκέφαλοι που εδώ και τόσα χρόνια αδυνατούν να βρουν λύση σε ένα τόσο μείζον ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες των κινήσεων πολιτών «Ecoeleusis» και «Πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων», το "οχηματαγωγό Μαρία Π.", ξεφόρτωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 containers με σκουπίδια προερχόμενα από τη Μύκονο.

Τα containers αφέθηκαν στις λιμενικές εγκαταστάσεις Καλυμπακίου Ελευσίνας και με φορτηγά μεταφέρθηκαν δια μέσου κατοικημένων περιοχών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου.

Οι κάτοικοι κάλεσαν το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στελέχη του οποίου έκαναν αυτοψία με στόχο να σχηματίσουν φάκελο για την υπόθεση. Όπως επεσήμαναν πάντως κάτοικοι, υπάρχουν πληροφορίες πως τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανάλογες διακομιδές σκουπιδιών και από άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Νάξος και η Σαντορίνη.

Γνωρίζοντες πάντως το χώρο της επεξεργασίας σκουπιδιών, κάνουν λόγο για σκουπίδια που θεωρητικά προορίζονται προς ανακύκλωση στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, όμως όσοι βρέθηκαν στο σημείο κάνουν λόγο για ανάμεικτα απορρίμματα που το μεγαλύτερο μέρος τους θα οδηγηθεί για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.