ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή των ΑμεΑ στον ΟΣΕ

Επιστολή των ΑμεΑ στον ΟΣΕ

Πρόσκληση συνεργασίας για την υλοποίηση των από τον Κανονισμό 1371/2007 προβλεπόμενων υποχρεώσεων προς τους επιβάτες με αναπηρία απέστειλε η ΕΣΑμεΑ προς τον ΟΣΕ.

Ο σιδηρόδρομος είναι εξ ορισμού το φιλικότερο μέσον προς το περιβάλλον αλλά και το πλέον ενδεδειγμένο για την άνετη μετακίνηση των επιβατών με αναπηρία, υπό την αναγκαία προϋπόθεση διασφάλισης της προσβασιμότητας τόσο των υποδομών (κτίρια διοίκησης, σταθμοί και αποβάθρες, πρακτορεία, συρμοί κ.λπ.) όσο και των εξοπλισμών (συστήματα πληροφόρησης/ επικοινωνίας/ κρατήσεων, εκδοτήρια εισιτηρίων κ.λπ.) και υπηρεσιών (συμβατικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, υπηρεσίες συνοδείας και υποστήριξης κ.λπ.) που παρέχει στους επιβάτες.

Ο Κανονισμός (ΕΚ) 1371/2007 σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών, όπως ήδη αναφέρεται στην με αρ. πρωτ. 1038/01.02.2013 επιστολή της ΡΑΣ προς τις διοικήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ, θέτει ένα νέο πλαίσιο για την εξυπηρέτηση των επιβατών με αναπηρία στο σιδηροδρομικό δίκτυο, επισημαίνοντας την ανάγκη καθορισμού προτύπων ποιότητας, σημείων υποδοχής κ.λπ.

Η απρόσκοπτη δε εφαρμογή του Κανονισμού οδηγεί στην ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού των σιδηροδρομικών εταιρειών, πρακτόρων κ.λπ. σε θέματα συναλλαγής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία.

Δυστυχώς, όπως επίσης είναι γνωστό, οι συνθήκες που επικρατούν στην αλυσίδα του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου κάθε άλλο παρά μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Οι κτιριακές υποδομές, ο εξοπλισμός και οι συρμοί λειτουργούν συχνά αποτρεπτικά λόγω έλλειψης προσβασιμότητας.

Τα συστήματα πληροφόρησης παρουσιάζουν επίσης πολλά κενά, το προσωπικό δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και τις τεχνικές υποστήριξής τους, το δε σύστημα κράτησης –ειδικά το ηλεκτρονικό- είναι απρόσβατο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει την άμεση σύσταση Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ, της ΕΣΑμεΑ αλλά και των πρακτόρων για την εξειδίκευση των προβλέψεων του Κανονισμού, την επεξεργασία των αναγκαίων προτύπων ποιότητας και την ανάπτυξη λεπτομερούς επιχειρησιακού σχεδίου.