ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ναι στην απόρριψη λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή Χαμολία Βραυρώνας

ΣτΕ: Ναι στην απόρριψη λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή Χαμολία Βραυρώνας

Υπέρ της κατασκευής των έργων μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων (λυμάτων) των Δήμων Παιανίας, Κρωπίας, Γέρακα κ.λπ. και την απόρριψή τους με υποθαλάσσια σήραγγα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του παραθεριστικού οικισμού Χαμολία της Βραυρώνας στον Ευβοϊκό κόλπο τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δικαστές απέρριψαν ως απαράδεκτους και αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Πολυτεχνείου Χαμολιά Βραυρώνας και 38 κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, στην Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία η σχετική υπουργική απόφαση.

Με αυτήν εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για «την κατασκευή των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής σε περιοχές των Δήμων και Κοινοτήτων Κρωπίας, Παιανίας, Σπάτων, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Μαρκοπούλου, Καλυβίων, Θορικού και Κουβαρά».

Σύμφωνα με τους κατοίκους τμήμα της έκτασης που θα γίνουν τα επίμαχα έργα στην περιοχή Βραυρώνα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATOURA 2000.

Ωστόσο όπως αναφέρεται στην (υπ΄ αριθμ. 2752/2013) δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξουν έργα εντός της περιοχής NATOURA, αλλά οι υπόγειοι αγωγοί θα διέρχονται εν μέρει από αυτήν μέχρι την ακτή, ενώ άλλες εγκαταστάσεις είναι εκτός της προστατευμένης περιοχής.