ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2004 «αγοράζουμε» ανιχνευτή ακτίνων Χ για το τελωνείο Πειραιά

Από το 2004 «αγοράζουμε» ανιχνευτή ακτίνων Χ για το τελωνείο Πειραιά

Πέντε διαγωνισμοί έχουν προκηρυχθεί από το 2004 για την προμήθεια συστημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ για τις εισόδους και εξόδους του τελωνείου Πειραιά, όμως κανένας δεν ολοκληρώθηκε, αφήνοντας πεδίο στους λαθρεμπόρους τσιγάρων, αλκοόλ, προϊόντων-μαϊμού, ακόμα και όπλων ή ναρκωτικών.


Ειδικά το ζήτημα της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που απειλεί την υγεία σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της χώρας λόγω οικονομικής κρίσης, τίθεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη το τελευταίο διάστημα. Οι αστυνομικές αρχές εντείνουν τις επιχειρήσεις τους, το υπουργείο Υγείας έχει κινητοποιηθεί, ενώ συνέχεια στην υπόθεση έδωσε η σχετική παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας και γ.γ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκου Νικολόπουλου.

Ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ (X-ray) σε όλες τις εισόδους και εξόδους της χώρας με σημαντική κίνηση, καθώς θα επέτρεπε την πλήρη ακτινογράφηση όλων των οχημάτων που περνούν από τα τελωνεία, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία ή τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Χαρδαβέλλας σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Real News», οι διαδικασίες για την προμήθεια τέτοιων συστημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν προκηρυχθεί πέντε διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων ελέγχου ακτίνων Χ, αλλά όλοι ματαιώθηκαν μέσα σε ένα λαβύρινθο συμφερόντων, πολιτικοοικονομικών διαπλοκών και νομικών τεχνασμάτων.

Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί προκηρύχτηκαν με διαφορά τριών ετών μεταξύ τους (ο πρώτος το 2004 και ο δεύτερος το 2007), ενώ από το 2009 και μετά είχαμε έναν διαγωνισμό κάθε χρόνο (2009, 2010, 2011). Και οι πέντε διαδοχικοί διαγωνισμοί ακυρώθηκαν «λόγω τεχνικών προδιαγραφών»!

Εξωφρενικό είναι δε το γεγονός ότι τα μηχανήματα ανίχνευσης των ελληνικών τελωνείων θα μπορούσαν να έχουν εγκατασταθεί εδώ και 10 χρόνια με κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ύψους 9 εκατ. ευρώ, αλλά καμία κυβέρνηση από τότε δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει!

Για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υπάρχει η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όταν αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της DIA (Δίωξη Ναρκωτικών ΗΠΑ) είχαν εγκαταστήσει παρόμοιο μηχάνημα ακτίνων Χ στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά για την Ασφάλεια των Αγώνων και των αθλητών και είχε σχεδόν εξαλειφθεί το λαθρεμπόριο. Λίγους μήνες μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας, όταν τα παράνομα κυκλώματα αντιλήφθηκαν ότι οι Αμερικανοί είχαν αποσύρει το μηχάνημά τους, επέστρεψαν και συνέχισαν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Έτσι διαιωνίζεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή στη χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, όπλων, λαθραίων τσιγάρων και παραποιημένων προϊόντων «μαϊμού», στερώντας από το Ελληνικό Δημόσιο δασμούς από 1,5 έως 2 δισ. κάθε χρόνο. Να σημειωθεί ότι μόνο από τη λαθραία εισαγωγή τσιγάρων η εθνική οικονομία χάνει από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ετησίως, πέρα από τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τον περασμένο Ιούλιο ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Σούρλας, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση για την τοποθέτηση στα τελωνεία μηχανημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ. Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε και δεσμεύτηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στη φάση διερεύνησης των κατάλληλων συστημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Νικολόπουλος: Ποιοι υποθάλπουν τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων;

Συνεχίζονται οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η σκιά της Χρυσής Αυγής πέφτει και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

Έρευνες στην Πάτρα για διασύνδεση λιμενικού με την Χρυσή Αυγή

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων