ΕΛΛΑΔΑ

«Τρομοκρατημένοι» οι φοιτητές: Χάνεται το εξάμηνο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

«Τρομοκρατημένοι» οι φοιτητές: Χάνεται το εξάμηνο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Ορατός είναι, πλέον, ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους την 1η Οκτωβρίου, μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει.

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται εγγραφές πρωτοετών φοιτητών στο Παν. Αθηνών. Και αυτό, διότι ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων του προσωπικού ασφαλείας στο πλαίσιο της απεργίας, που θα συνεχιστεί από την προσεχή Δευτέρα για 7η συνεχή εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί αναβολή της απόφασης της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο, επί της ουσίας, να αναζητηθεί συναινετική λύση.

Ειδικότερα, ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του Παν. Αθηνών, «εξετάζοντας ενδελεχώς την κοινωνική διάσταση που απορρέει από τη απεργία μας», όπως λέει η ανακοίνωσή του, αποφάσισε να αυξήσει από την προσεχή Δευτέρα το προσωπικό ασφαλείας που είναι αρμόδιο για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Τα υπόλοιπα ΑΕΙ

Ως προς την κατάσταση στα υπόλοιπα ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα, το ΕΜΠ είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας αφού απεργούν οι διοικητικοί, αλλά και το ίδρυμα είναι υπό κατάληψη από φοιτητές. Στο ΑΠΘ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και αναμένεται σταδιακά να αρχίσει το ακαδημαϊκό έργο. Στο Οικονομικό Παν. Αθηνών τα μαθήματα ξεκίνησαν κανονικά, όπως και στα περιφερειακά ιδρύματα. Βέβαια, παρότι δεν πλήττεται από τη διαθεσιμότητα, το Παν. Αιγαίου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου λόγω σημαντικών ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, καθώς δεν έχουν γίνει οι 402 διορισμοί πανεπιστημιακών (για όλα τα ΑΕΙ), έχουν περιοριστεί δραματικά οι πιστώσεις για πρόσληψη συμβασιούχων, ενώ δεν έχουν γίνει οι αποσπάσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών των αντίστοιχων τμημάτων.