ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κρήτη μαθαίνουν το αλκοόλ από τα 13!

Στην Κρήτη μαθαίνουν το αλκοόλ από τα 13!

Από την ηλικία των 13 χρόνων έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, 1 στους 3 δεκαπεντάχρονους εφήβους καταναλώνει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα αλκοόλ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι μόνο συμπτωματικό δεν ήταν το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όταν μέσα σε ένα Σαββατόβραδο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών 3 έφηβοι ηλικίας 15 και 16 ετών με συμπτώματα οξείας μέθης.

«Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Εχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια. Από το ΕΚΤΕΠΝ φαίνεται, ότι από το 2006 και μετά υπάρχει μία σταδιακή αύξηση της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών στην εφηβική ηλικία με έναρξη τα 13», επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” η ψυχίατρος Παίδων – Εφήβων και υπεύθυνη του Ιατρείου Εφήβων του ΟΚΑΝΑ Χανίων κα Νεκταρία Σκουλάκη και πρόσθεσε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν ότι σε κάθε τους έξοδο πίνουν τουλάχιστον 3 ποτά.

«Από αυτούς τους εφήβους 2 στους 5 δεκαπεντάχρονους περιγράφουν ότι έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους και είτε τους έχουν μεταφέρει στο σπίτι, είτε στο Νοσοκομείο. Στα επείγοντα των Νοσοκομείων, σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, κάθε Σάββατο φτάνουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε η κα Σκουλάκη, ενώ ερωτηθείσα κατά πόσον το πρόβλημα αφορά και μία κουλτούρα που θέλει το αλκοόλ “αθώο” σχολίασε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που ζητούν ταυτότητα για να σερβίρουν ποτά. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Συγχρόνως όμως και πολλές οικογένειες δεν ελέγχουν τις εξόδους των παιδιών. Θεωρούν, ότι αν βγει το παιδί για να πάει σε πάρτι γενεθλίων είναι αυτονόητο ότι θα πιει, χωρίς να το θεωρούν μείζον θέμα. Πρόσφατα, είχε έρθει στο Ιατρείο Εφήβων μία μαμά η οποία περιέγραφε ότι 2 φορές είχαν φέρει το παιδί της σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι και η ίδια θεώρησε ότι το παιδί απλώς μέθυσε. Το πήρε δηλαδή τελείως επιπόλαια. Μία άλλη μητέρα μας έλεγε ότι μόλις το παιδί της είχε πάρει δίπλωμα οδήγησης το έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένο. Αργότερα το έπιασαν ξανά και μόνο όταν πήγε η ίδια να το βγάλει από το κρατητήριο κινητοποιήθηκε».

ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΑ
Θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο στο θέμα του αλκοόλ παίζει καθοριστικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον στην ψυχίατρο του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά κα Χρυσούλα Λούπη.
«Συνήθως για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ διαπιστώνουμε ότι στις οικογένειές τους υπήρχε κάποιος που είχε πρόβλημα. Είτε ο πατέρας, είτε η μητέρα είτε και οι δύο, είτε και ο μεγαλύτερος αδελφός. Και συνήθως σε αυτές τις οικογένειες το αλκοόλ δεν ήταν ποτέ θέμα. Ηταν κάτι απενοχοποιημένο και μάλιστα πολλοί από αυτούς έπιναν από μικρή ηλικία και οι γονείς τους ήταν περήφανοι που τα παιδιά τους άντεχαν τις τσικουδιές και το κρασί», σημείωσε η κα Λούπη και πρόσθεσε ότι κοινωνικά το αλκοόλ έχει συνδεθεί με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παραδοχή του προβλήματος.

Ιατρείο Εφήβων και Αλκοολογικό

Να σημειώσουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες τη λειτουργία του Ιατρείου Εφήβων που ασχολείται με προβλήματα καταχρήσεων και εξάρτησης από το αλκοόλ, κάνναβη, χάπια, ίντερνετ κ.λπ. όπως και Αλκοολογικού Ιατρείου για ενηλίκους, στον χώρο της Διεύθυνσης Υγείας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Το Ιατρείο Εφήβων είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη πρωί από τις 8.30 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το Αλκοολογικό Ιατρείο δέχεται κάθε Τετάρτη τις ίδιες ώρες.

Πηγή: cretalive.gr