ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες Πελοποννήσου: Απαράδεκτος ο φόρος στα χωράφια

Αγρότες Πελοποννήσου: Απαράδεκτος ο φόρος στα χωράφια

Αντίθετοι με τον νέο φόρο ακινήτων, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, είναι οι αγρότες και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της Πελοποννήσου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» τη επιβολή φόρου στα χωράφια και τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίρια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

«Δεν μπορεί να φορολογηθεί το εργαλείο δουλειάς του αγρότη, που είναι το χωράφι, η αποθήκη και ο στάβλος του. Είναι σαν να θέλουν να φορολογήσουν τα μηχανήματα ενός εργοστασίου», υπογραμμίζουν, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι των μεγάλων γεωργικών ενώσεων της Πελοποννήσου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Κατσούλης τόνισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς η φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Το χωράφι για εμάς είναι εργαλείο δουλειάς και δεν μπορεί να φορολογηθεί -με αυτό παράγουμε», σημειώνοντας πως «αν κι εφόσον πρέπει να φορολογηθούμε για το εισόδημα, είναι άλλη η συζήτηση αυτή και άλλη για το ακίνητο». «Αν θέλουν να διευρυνθεί η παραγωγική βάση και θέλουν να ενισχύσουν τη γεωργία δεν μπορούν να παίρνουν τέτοια μέτρα, αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα για τον αγρότη», προσέθεσε ο κ. Κατσούλης.

«Είναι απαράδεκτο να φορολογείται ένα χωράφι ως οικόπεδο. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τους αγρότες, εμείς θα φορολογούμαστε για το εισόδημα που θα έχουμε, οπότε δεν μπορεί να φορολογούμαστε και για το κτήμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι «οι αγρότες δεν αρνήθηκαν ποτέ να φορολογηθούν» και συμπλήρωσε: «Αν περάσουν αυτά τα μέτρα, στην ουσία, σαφέστατα είναι κήρυξη πολέμου για τους αγρότες. Δεν θα φτάνουν τα χρήματα να πληρώνουμε τους φόρους».

«Είμαστε κάθετα και οριζόντια αντίθετοι, γιατί φορολογείται το εργαλείο παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Προκοβάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας και επισήμανε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ελλάδα είναι ένα οικόπεδο, δηλαδή ότι το οποιοδήποτε χωράφι που έχει πρόσοψη σε δρόμο ασφάλτινο είναι εν δυνάμει οικόπεδο».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως οι κινητοποιήσεις δεν ωφελούν, άποψη που συμμερίζονται και οι υπόλοιποι συνεταιριστές, και προσέθεσε ότι πιθανόν να αντιδράσουν με προσφυγές. «Εμείς διοικούμε οικονομικές οργανώσεις και πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις», τόνισε ο κ. Προκοβάκης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, συντονισμένα και συλλογικά, οι αγρότες να μην πληρώσουν το νέο φόρο.