ΕΛΛΑΔΑ

Ομολογία χρυσαυγίτη για τα τάγματα εφόδου

Ομολογία χρυσαυγίτη για τα τάγματα εφόδου

Νέα στοιχεία-φωτιά για τη δράση της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτει η κατάθεση στους αστυνομικούς του 34χρονου Νίκου Παπαβασιλείου, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό σε κατάστημα αλλοδαπού στην πλατεία Αμερικής.

Ο 34χρονος κατά τη διάρκεια της ομολογίας του παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε ομάδες εφόδου που δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Αγιο Παντελεήμονα.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2012 κάναμε μία επιτροπή που έχει αναλάβει την ''αστυνόμευση'' της περιοχής μας και η οποία καθημερινώς απαρτίζεται από πέντε ή και περισσότερα άτομα...Κάνουμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο 34χρονος, που ούτε λίγο, ούτε πολύ ομολόγησε ότι υπάρχουν Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής που δρουν και στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας παρόλο που αρχικά ο Νίκος Παπαβασιλείου είχε υποστηρίξει στους αστυνομικούς ότι βρέθηκε στο σημείο που σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί «είχε να βγάλει βόλτα τη σκυλίτσα του, τη Χρυσαυγή» στη συμπληρωματική του κατάθεση παραδέχεται τη συμμετοχή του στις ομάδες εφόδου της Κυψέλης και του Αγιου Παντελεήμονα, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε» αποτελούνται από περίπου 30 άτομα.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ύπαρξη Τάγματος Εφόδου, πέρα από τη Νίκαια, και στην Αθήνα. Μάλιστα, αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται ο Νίκος Παπαβασιλείου και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, ανάμεσα σε ομάδα Χρυσαυγιτών που κρατούν τις γνωστές σημαίες-κοντάρια.

Την ίδια στιγμή, στη συμπληρωματική του κατάθεση αναφέρει πως πίσω από τον εμπρησμό υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο από άλλα τέσσερα άτομα.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο κτίριο 7 της Πρώην Σχολής Ευελπίδων. Εκτός από τον Παπαβασιλείου συγκατηγορούμενος είναι ο Γιώργος Περρής, «αγανακτισμένος» ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας. Σε βάρος τους εκκρεμούν κατηγορίες για εμπρησμό από πρόθεση, παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού.