ΕΛΛΑΔΑ

Κύμα Ελλήνων μεταναστών στη Νορβηγία

Κύμα Ελλήνων μεταναστών στη Νορβηγία

Μια καλύτερη τύχη από αυτή που έχουν στην Ελλάδα της κρίσης αναζητούν χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι κατευθύνονται προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα NorwayPost, με την οικονομική κρίση να βαθαίνει την αγορά εργασίας στη Ν. Ευρώπη, και την ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία να βρίσκεται στο 26-27% η Νορβηγία έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.

Όπως επισημαίνεται μέσα σε ένα χρόνο από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οι μετανάστες από την Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 49%. Το δεύτερο κύμα έρχεται από την Ισπανία (η αύξηση φτάνει στο 39%) και τρίτη η Πορτογαλία (32%).

Εκ μέρους του ανώτερου συμβουλίου της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας, ο Αντερς Εκελαντ, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο και δεν μπορούμε να δούμε ακόμα τις προεκτάσεις του».

Σημαντικό είναι σύμφωνα με την εφημερίδα πως η απορρόφηση των μεταναστών είναι εύκολη καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό ενώ υπάρχουν ειδικότητες τις οποίες η Νορβηγία έχει ανάγκη όπως μηχανικοί και νηπιαγωγοί.