ΕΛΛΑΔΑ

Die Presse: «Οι Έλληνες και ο Γερμανός Φούχτελ»

Die Presse: «Οι Έλληνες και ο Γερμανός Φούχτελ»

«Οι Έλληνες και ο Γερμανός Φούχτελ» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει εκτενές άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Στον υπότιτλο σημειώνεται «Ο άνθρωπος της Μέρκελ για τα πρακτικά: ένας υφυπουργός από την Βάδη-Bυρτεμβέργη πρέπει να αποδείξει στους Έλληνες ότι οι Γερμανοί έχουν αγαθές προθέσεις».

Το ρεπορτάζ ξεκινάει περιγράφοντας την επίσκεψη του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ σε ένα γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι θαμώνες τον χαιρετούν ευγενικά και εκείνος απολαμβάνει την εκτίμηση και την αναγνώριση. Το άρθρο αναφέρει πως ο Φούχτελ είναι ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος ανέλαβε δράση πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να βελτιώσει το βεβαρυμένο ελληνογερμανικό κλίμα. Και η εφημερίδα σημειώνει: «Δεν αρκείται εδώ και καιρό στο να διαμεσολαβεί μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών κοινοτήτων… Οι φιλοδοξίες του Φούχτελ ξεπερνούν τα θέματα που αφορούν την πυροσβεστική, την αποκομιδή των σκουπιδιών, τον τουρισμό, την αντιμετώπιση των καταστροφών, τα απόβλητα και την ενέργεια. Θα ήθελε να εισαγάγει στην Ελλάδα το δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο προβλέπει σχολική εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις και είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στη Γερμανία και στην Αυστρία. Στην Κρήτη και στην Αθήνα έχει ήδη ιδρύσει δύο σχολές και τώρα μια στη Θεσσαλονίκη ειδική για τα τουριστικά επαγγέλματα».

Και το άρθρο επισημαίνει παρακάτω: «Ο Γερμανός μπορεί να προμηθεύσει με πολλά τους Έλληνες: με ειδικές γνωμοδοτήσεις αλλά και με πρακτική βοήθεια. Ακόμα και με Γερμανούς εθελοντές, που στις καλοκαιρινές τους διακοπές βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ένα όμως δεν μπορεί και δεν θέλει να χορηγήσει: χρήματα.»

ΠΗΓΗ DW