ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού

Πώς νιώθει μια γυναίκα σε έναν χώρο που ανδροκρατείται, τόσο στον χώρο εργασίας στη μοίρα όσο και στα στρατιωτικά οικήματα;

Η Υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή, είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους από τις πέντε συνολικά που υπηρετούν στην ΠΑ. και έχει μετατεθεί και συμμετέχει στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους Τ-6Α «Δαίδαλος».

ioa1

Η Υποσμηναγός έχει μετατεθεί στην προαναφερθείσα ομάδα επιδείξεως του σύγχρονου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-6A Texan II, που επιχειρεί από την κυριότερη εκπαιδευτική βάση της ΠΑ, την 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) στην Καλαμάτα, από την 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνωρίσεως που είχε πρωτομετατεθεί αμέσως μετά την ονομασία της ως Ανθυποσμηναγού

ioa2

Στην ομάδα επιδείξεως έχει ενταχθεί στο πρώτο σκαλοπάτι αυτής, δηλ.αυτό του εκφωνητή, που περιγράφει στο κοινό και στους φίλους της Αεροπορίας που παρακολουθούν την επίδειξη όλους τους ελιγμούς που πραγματοποιεί ο πιλότος-χειριστής του αεροσκάφους.

«Δεν ήμουν το κορίτσι που έλεγε από μικρή ηλικία ότι θέλει να γίνει πιλότος. Απλά ήξερα ότι η Σχολή Ικάρων είναι μια πάρα πολύ καλή σχολή και επειδή ήμουν πολύ καλή μαθήτρια τη δήλωσα. Δεν ήξερα τότε τι με περίμενε», θυμάται τώρα η υποσμηναγός.
«Το να βρίσκεσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο και να πετάς είναι για μένα μια μοναδική ευκαιρία. Δεν το βλέπω σαν επάγγελμα, αλλά σαν εμπειρία ζωής και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω τώρα».

ioa3

Η Ιωάννα Χρυσαυγή προτρέπει όσες κοπέλες μοιράζονται το όνειρό της να το τολμήσουν: «Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τους κινδύνους του επαγγέλματος, αν με ρωτούσε μια κοπέλα κατά πόσο να ακολουθήσει τα βήματά μου, εγώ θα της έλεγα να το δοκιμάσει αν πραγματικά το επιθυμεί και ότι δεν χρειάζεται να απογοητευτεί αν αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. Σημασία έχει να το δοκιμάσει και να πιστέψει ότι μπορεί να το κάνει».