ΕΛΛΑΔΑ

Οινούσσες: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες σε καταδίωξη μεταναστών

Οινούσσες: Πυροβολισμοί και τρεις τραυματίες σε καταδίωξη μεταναστών

Άγρια καταδίωξη τουρκικού δουλεμπορικού σκάφους από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το πρωί της Πέμπτης διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης Τούρκου διακινητή, ο οποίος μετέφερε παράνομους μετανάστες και ο οποίος φέρεται να είναι μέλος ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης.

Το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού ειδοποιήθηκε από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής για την κίνηση ενός ταχύπλοου πολυεστερικού σκάφους από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες.

Το περιπολικό εντόπισε άμεσα το σκάφος του Τούρκου δουλέμπορου επί της οριογραμμής και προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με συριγμούς και συνεχή προειδοποιητικά σήματα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Λιμενικό Σώμα, ο Τούρκος κυβερνήτης του ταχύπλοου όχι μόνο δεν ανέκοψε την ταχύτητά του, αλλά ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής, οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης, οι λιμενικοί, ακολουθώντας τους κανόνες εμπλοκής, στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, έρριψαν αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα από φορητό οπλισμό.

Όμως, ο διακινητής και πάλι ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού, με συνέπεια να ακολουθήσουν βολές προς το πρωραίο τμήμα του ταχύπλοου σκάφους.

Τελικά, το περιπολικό κατόρθωσε να προσεγγίσει το ταχύπλοο και στη συνέχεια οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο δουλεμπορικό, όπου και συνέλαβαν άμεσα τον Τούρκο διακινητή, ενώ, παράλληλα, διαπίστωσαν ότι στην καμπίνα βρίσκονταν δεκατρείς παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων τρεις -2 άνδρες και 1 γυναίκα- είχαν τραυματιστεί.

Το πλωτό περιπολικό του λιμενικού παρέλαβε τους τρεις τραυματίες, καθώς και τον συλληφθέντα διακινητή, μεταφέροντάς τους στο λιμάνι της Χίου. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω περίθαλψη. Από τις πρώτες πληροφορίες η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού που πήγε στη θαλάσσια περιοχή, παρέλαβε τους υπόλοιπους 13 επιβαίνοντες του ταχυπλόου σκάφους, οδηγώντας τους στη Λιμενική Αρχή Χίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Προανάκριση διενεργεί η οικεία Λιμενική Αρχή, κατόπιν εντολής του Εισαγγελέα Χίου, ενώ ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος έχει ήδη ενημερώσει για το συμβάν την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου, για τις δικές της ενέργειες.