ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Ταφικό έθιμο του Πόντου από τους Κρωμναίους

Καλαμαριά: Ταφικό έθιμο του Πόντου από τους Κρωμναίους

Την Κυριακή του Θωμά ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς που συνεχίζει τη μακραίωνη παράδοση αναβιώνουν μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο, και όχι μόνο, εθιμική εκδήλωση, το «ταφικό έθιμο».

Μια σπουδαία τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.

Σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων , φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι στα Δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σε ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας , ενώ νωρίτερα εψάλη τρισάγιο υπέρ των ψυχών. Οι παρευρισκόμενοι επισκέπτονται όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Πόντο όλοι οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούνταν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάνδηλα πάνω στους τάφους με ποικίλα εδεσμάτων και ακολουθούσε τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της ποντιακής λίρας.

seleo

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κορκολής και Μιτζέλος στο Θέατρο Βεργίνα