ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδο των βάσεων θα φέρουν τα βατά θέματα των εξετάσεων

Άνοδο των βάσεων θα φέρουν τα βατά θέματα των εξετάσεων

Τα βατά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων εκτιμάται ότι θα φέρουν οριακή άνοδο στις βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, αλλά και μεγαλύτερη άνοδο στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η τάση για εύκολα θέματα δεν έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει προβλήματα δυσπιστίας σε κανένα από τα μαθήματα που έχουν εξεταστεί. Πάραυτα το γεγονός αυτό δεν μεταφράζεται οπωσδήποτε σε άνοδο των βάσεων μιας και στη γενική σειρά των υποψηφίων έχουν προστεθεί οι θέσεις των πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων που πέρυσι αποτελούσαν ειδική κατηγορία εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η εικόνα των βάσεων εισαγωγής για τη φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι η εξής:

  • Οριακή άνοδος θα καταγραφεί σε όλα τα επιστημονικά πεδία με εξαίρεση το πέμπτο (σχολές οικονομίας και διοίκησης) όπου ο αριθμός των υποψηφίων είναι εφέτος μικρότερος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Βεβαίως αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η εξέταση των υποψηφίων στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο η πτωτική τάση των βάσεων εφέτος στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο δεν είναι εύκολο να αναστραφεί.
  • Η άνοδος των βάσεων θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Η άνοδος θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.
  • Άνοδος που μπορεί να περιλαμβάνει και εντυπωσιακές εκπλήξεις θα καταγραφεί και στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης.

Ο παράγοντας του μηχανογραφικού

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, η οποία θα επηρεάσει και την κίνηση των βάσεων. Λόγω συμμετοχής παιδιών που ανήκουν στις παλαιές ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικές κατηγορίες), εκτιμάται ότι θα στραφούν, προς τα χαμηλόβαθμα απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας, τα οποία και θα τους εξασφαλίσουν την πολυπόθητη μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα του κέντρου.
Έτσι, επειδή εφέτος υπάρχει ελευθερία μετεγγραφών στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να αυξηθούν αισθητά οι βάσεις στα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2014: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2014: Δείτε σε ποιες σχολές θα αυξηθούν οι βάσεις

Ρoή Ειδήσεων