ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα πάρετε τη γη μας»

«Δεν θα πάρετε τη γη μας»

Κατηγορηματικοί οι κάτοικοι των Λουκισίων - Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων του χωριού της Εύβοιας, ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας έχει βάλει στο «μάτι» έκταση 800 στρεμμάτων η οποία τους ανήκει

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι των Λουκισίων για το γεγονός ότι ο Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας «Η Εστία», διεκδικώντας έκταση 800 στρεμμάτων, «προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, χωρίς να υπάρχουν τελεσίδικες διοικητικές πράξεις και δικαστικές αποφάσεις».

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, συγκεκριμένα, ότι «ο Συνεταιρισμός ''Η Εστία'' αγνοεί προκλητικά τις προσφυγές κατοίκων κατά των διοικητικών πράξεων πολεοδομήσεως που βρίσκονται σε εξέλιξη και το γεγονός ότι το Δικαστήριο για το ιδιοκτησιακό αυτό θέμα έχει προγραμματισθεί για τις 22 Οκτωβρίου 2015».

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι των Λουκισίων βρίσκονται εδώ και χρόνια σε δικαστική διαμάχη με τον Παραθεριστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας «Η Εστία».

«Είναι δική μου» λέει ο Συν/σμός
Αφορμή είναι έκταση 800 στρεμμάτων κοντά στη θάλασσα, γεμάτη με ελιές που ο Συνεταιρισμός ισχυρίζεται ότι είναι δική του και θέλει να την πολεοδομήσει, με κύριο στόχο το κτίσιμο παραθεριστικών κατοικιών για τα μέλη του ή προς πώληση.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός επιχειρεί να πολεοδομήσει, με παράνομες διαδικασίες, δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστους κοινοτικούς και αγροτικούς δρόμους (ακόμα και την κοινοτική ασφαλτοστρωμένη οδό Λουκισίων – Θηβών), αλλά και ιδιοκτησίες τρίτων.

Όμως, οι κάτοικοι των Λουκισίων υποστηρίζουν ότι κατέχουν αυτή την έκταση νόμιμα από τον προηγούμενο αιώνα, σύμφωνα με παραχωρητήρια του Νόμου ΥΛΑ/1871.

Ο εν λόγω Οικοδομικός Συνεταιρισμός προβαίνει στην πολεοδόμηση της εκτάσεως κατά παράβαση του Ν. 4061/2012 (απαγόρευση πολεοδομήσεως δασικών εκτάσεων οποιασδήποτε μορφής), αφού οι εγκρίσεις που έχει στα χέρια του είναι μεταγενέστερες του Νόμου.

Προσφυγή
Ήδη, την περ. Δευτέρα 16 Ιουνίου οι κάτοικο προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδος καταθέτοντας Ασφαλιστικά Μέτρα, τα οποία θα εκδικασθούν στις 7 Ιουλίου 2014 και έτσι πέτυχαν προσωρινή διαταγή για αναστολή των εργασιών πολεοδομήσεως στην ως άνω επίδικη έκταση εκ μέρους του Οικοδομικού Συνεταιρισμού.

Μάλιστα, οι Λουκισαίοι τονίζουν ότι με την πολεοδόμηση που επιχειρείται καταργούνται κοινόχρηστοι, κοινοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, ενώ κάποιοι άλλοι μετατρέπονται σε οικόπεδα.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι πολεοδομούνται παράνομα 337,68 στρέμματα δασικής εκτάσεως, ενώ ο Συνεταιρισμός έχει ήδη κατασκευάσει αυθαίρετο κτίσμα για να στεγάζονται σεκιουριτάδες του, χωρίς όμως η Πολεοδομία ν' ασχολείται με αυτό το θέμα.

Ο Νόμος ΥΑΑ/1871
Είναι χαρακτηριστική η έκφραση εκπροσώπου των κατοίκων των Λουκισίων, ο οποίος επικαλέστηκε απόσπασμα από την αγόρευση του υπουργού Οικονομικών και εισηγητού του Νόμου ΥΑΑ στη Βουλή, στις 12.2.1871 Σωτήρη Σωτηρόπουλου, που είπε:

«...Αν υπάρχουν κάτοχοι εις τον κόσμον, οι οποίοι είχον δικαιώματα εις την γην, την οποίαν κατέχουν, είναι οι γεωργοί της Ελλάδος, διότι η γη αύτη ανήκεν εις τους προγόνους των, και οι πατέρες αυτών την απελευθέρωσαν από τους Οθωμανούς. Ούτοι δε οι κάτοικοι την εξεχέρσωσαν, την εβελτίωσαν και την βελτιώνουν καθεκάστην...».

Πηγή: panevoiko.gr

Διαβάστε επίσης:

«Στέλνουν» το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον αιγιαλό μετά τις ευρωεκλογές

Στο σφυρί τα «φιλέτα»: Δείτε τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ