ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πού κολλάει η μετεγκατάσταση του ΑΤ Λευκού Πύργου

Θεσσαλονίκη: Πού κολλάει η μετεγκατάσταση του ΑΤ Λευκού Πύργου

Ποιος θα αναλάβει τα έξοδα για τις επισκευές στο νέο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου;

Ιδού η απορία. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), δεν υπογράφει την οικοδομική άδεια αν δεν αναλάβει η ΔΕΘ ΑΕ το κόστος για τη δημιουργία προδιαγραφών ασφαλείας και τη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η ιδιοκτήτρια ΔΕΘ που παραχωρεί το κτήριο, με ελκυστικό μίσθώμα, υποστηρίζει ότι το κόστος των επισκευών πρέπει να επιβαρύνει την ΕΛΑΣ.

Η διαδικασία μετεγκατάστασης του ΑΤ σήμερα βρίσκεται σε φάση διαβουλεύσεων, με σχετική αλληλογραφία, μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η υπόθεση έχει κολλήσει στην έγκριση της οικοδομικής άδειας. Το τελευταίο τρίμηνο, η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κινείται σε γρήγορους ρυθμούς προσδοκώντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η μεταστέγαση της υπηρεσίας να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, πριν τα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΘ Α.Ε παραχωρείται το διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 400 τ.μ. που βρίσκεται στην νότια πύλη της ΔΕΘ, απέναντι από τη ΧΑΝΘ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς οικονομικούς όρους: Η τιμή του ενοικίου είναι εντυπωσιακά χαμηλότερη συγκριτικά με άλλες μισθώσεις και το χρηματικό ποσό που θα καταβάλει η ΕΛΑΣ είναι μειωμένο κατά περίπου 2000 ευρώ/ μήνα, σε σχέση με όσα πληρώνει σήμερα.

Η αλλαγή της χρήσης έγινε και εκδόθηκε η σχετική άδεια από την Πολεοδομία, σύμφωνα με τη ΔΕΘ που δηλώνει έτοιμη να αναλάβει τα κόστη του ελαιοχρωματισμού και διάνοιξης μιας εισόδου, επισημαίνοντας ότι: Η δημιουργία των προβλεπόμενων προδιαγραφών όπως είναι η ειδική τοιχοποιία, η κατασκευή κρατητηρίων, θέσεων οπλισμού και ο εξοπλισμός επιβαρύνει την αστυνομία. Η ΕΛΑΣ ζητάει να γίνει η μελέτη από τη ΔΕΘ κ.α.

Έγγραφη δέσμευση της ιδιοκτήτριας ότι θα αναλάβει τα έξοδα των εργασιών επισκευής του κτηρίου ζητάει η ΚΕΔ που επιτηρεί τα στεγαστικά προγράμματα του δημόσιου τομέα και συμμετέχει στην επιτροπή των εγκρίσεων. Στέλεχος της υπηρεσίας επισήμανε ότι σύμφωνα με το νόμο 3130/2003 είναι υποχρεωμένος αυτός που προσφέρει το ακίνητο να πληρώνει και το τίμημα για τις εργασίες. «Τα φορτώνουν όλα στο δημόσιο», ανέφερε και εξήγησε ότι για να εγκριθεί η νέα οικοδομική άδεια θα πρέπει η ΔΕΘ να επισυνάψει σχετικό σημείωμα για την ανάληψη των εργασιών.

Αναγκαία η απομάκρυνση του ΑΤ από την Αριστοτέλους
Η επιλογή της πλατείας Αριστοτέλους για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας προκάλεσε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες φορέων της πόλης. Οι πορείες διαδηλωτών που διέρχονται από το σημείο και η εικόνα των σταθμευμένων περιπολικών και δικύκλων της ΕΛΑΣ στον πεζόδρομο που μπλοκάρουν την προσπελασιμότητα σε διερχόμενους πολίτες και τουρίστες, πλήττουν και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρυσι στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ κι ένα 24ωρο αργότερα ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απόφαση για τη μεταστέγαση του αστυνομικού τμήματος. Όπως φαίνεται το χρόνιο αίτημα πολιτών, εκπροσώπων φορέων της πόλης και τοπικών αρχών, δεν βρίσκει ακόμη τη λύση του.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Καλαμαριά: 49χρονη εξαπατούσε ηλικιωμένους παριστάνοντας εκπρόσωπο του Πατριαρχείου