ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση Ρομά για τα δικαιώματά τους

Εκπαίδευση Ρομά για τα δικαιώματά τους

Τρόπους για να ωθήσουν τα παιδιά των ρομά να πηγαίνουν σχολείο, να σταματήσουν να παντρεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία και να μάθουν τα γραφειοκρατικά "γρανάζια" για την έκδοση, για παράδειγμα, μιας άδειας στη λαϊκή, αναζητήθηκαν σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και βασίστηκε στη βιωματική μάθηση.

Νεαροί ρομά δηλαδή, παρακολούθησαν το σεμινάριο "Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" που υλοποίησε η ΜΚΟ "Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων" με στόχο την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων προκειμένου να πάρουν πρωτοβουλίες για δράση και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους.

"Οι ίδιοι οι ρομά και κυρίως οι νέοι, είναι το κλειδί της λύσης των αναγκών τους" λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης Άρης Παράσχου διευκρινίζοντας ότι στο σεμινάριο συμμετείχαν 20 άτομα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 12 ήταν ρομά και οι υπόλοιποι προέρχονταν από διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα σχετικά με κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι διοργανωτές φιλοδοξούν πως θα δημιουργηθεί δίκτυο νέων ρομά που θα παρεμβαίνει σε ανισότητες και θα προσφέρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε σήμερα περιελάμβανε θεωρητική προσέγγιση της έννοιας του εθελοντισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιστορικές αναφορές και ανάλυση περιπτώσεων στις οποίες εντοπίζονται ρατσιστικές συμπεριφορές κατά των Ρομά, προβολή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις με διαμεσολαβητές και ειδικούς, εργαστήρια σχετικά με την εφαρμογή ιδεών και δράσεων κ.α.

"Να σημειωθεί ότι για το επόμενο τρίμηνο, εκπαιδευτές της οργάνωσης θα υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες και δράσεις των 20 συμμετεχόντων και θα βρίσκονται δίπλα τους σε όλα τους τα βήματα" κατέληξε ο κ.Παράσχου.

Διαβάστε επίσης:

Αγρίνιο: Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις σε καταστήματα - 20 ετών ο δράστης