ΕΛΛΑΔΑ

«Κλέφτες» στην εποχή του Μνημονίου

«Κλέφτες» στην εποχή του Μνημονίου

Άλλοι ψάχνουν στα σκουπίδια κι άλλοι κλέβουν ό,τι βρουν. Άλλοι για να επιβιώσουν, άλλοι για να βγάλουν κανά φράγκο παραπάνω κι άλλοι γιατί μόνον αυτό ξέρουν να κάνουν!


Η ανεργία, η στάση πληρωμών σε πολλές επιχειρήσεις, οι καυτοί λογαριασμοί, η υψηλή φορολογία και για κάποιους η συνήθεια, ωθούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στο να γίνουν ακόμη και κλέφτες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ή να εξελίξουν την παραβατικότητα τους...

Κλοπές σε σούπερ μάρκετ
Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι κλοπές οργιάζουν όσο και αν τα στελέχη μεγάλων αλυσίδων προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλή στάση απέναντι σ' αυτό το δραματικό παρατράγουδο της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και τα στατιστικά της ελληνικής αστυνομίας, όμως, για τη διετία 2012-2013 δεν αποδίδουν το μέγεθος του φαινομένου καθώς όπως μας εξηγούν υπάλληλοι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, συνήθως επιλέγεται η λύση του συμβιβασμού. Το υποκλαπέν εμπόρευμα που συνήθως είναι ευτελούς αξίας επιστρέφεται, γίνεται στον πελάτη επίπληξη και το θέμα σταματά εκεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, στην Αθήνα τη διετία 2012-2013 έγιναν 279 κλοπές σε σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, 589 κλοπές σε διάφορα άλλα καταστήματα, και 118 κλοπές σε περίπτερα. Στη Θεσσαλονίκη τα συμβάντα είναι πολύ λιγότερα.

Για την ίδια περίοδο που η αστυνομία καταγράφει αυτά, στελέχη της αγοράς που μετρούν τις μέρες με... χρήμα, αποκαλύπτουν πως οι απώλειες από τις κλοπές ξεπέρασαν τα 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (ετήσια μελέτη ECR)!

Ένα κομμάτι φέτα, μία σοκολάτα ή ένα γουρούνι!

Πίσω από τις μικροκλοπές δεν κρύβονται μόνον ιστορίες που αναφέρουν μεταπωλήσεις του κλαπέντος προϊόντος. Το θήραμα μπορεί να είναι ένα κομμάτι φέτα καλά κρυμμένο στα ρούχα ενός συνταξιούχου, μια σοκολάτα που κατανάλωσε μέσα στο μαγαζί κάποιο παιδί κατόπιν προτροπής της μητέρας ή του πατέρα του, ένα αναψυκτικό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαγωθεί εντός σούπερ μάρκετ δίχως να κινήσει υποψίες στο ταμείο...
Όμως, δεν είναι όλοι ερασιτέχνες και τα κλοπιμαία δεν τα χρειάζονται αποκλειστικά και μόνον για δική τους... βρώση!

Σε έξαρση βρίσκονται την τελευταία διετία και οι κλοπές ζώων. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός κτηνοτρόφου στα Γρεβενά ο οποίος αρχές Ιουλίου ξεκίνησε απεργία πείνας μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης διαμαρτυρόμενος γιατί τον είχαν ρημάξει στις κλοπές και καμία αρχή δε μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημά του.

Ο Γεώργιος Μηλιός διατηρεί βιολογική μονάδα εκτροφής χοίρων στους Φιλιππαίους Γρεβενών από το 2005. Τον άνθρωπο τον έχουν ρημάξει. Μπαίνουν σκοτώνουν ζώα και τα κλέβουν. Εχει κάνει μηνύσεις αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να δώσει λύση στο πρόβλημά του.

Τα σφάζουν και τα γδέρνουν όλη νύχτα...
Πριν από την οικονομική κρίση, οι μελισσοκόμοι δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις κλοπές. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, τα έχουν δει όλα! Μέχρι και με κάμερες έχουν εφοδιαστεί όσοι μπόρεσαν να τις αποκτήσουν για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Μέσα από το προσωπικό του blog ο μελισσοκόμος Βασίλειος Ξεσφίγγης από το Μεσολόγγι επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Στην περιοχή μου εδώ και ένα με δύο χρόνια καταγράφονται και κλοπές ζώων κάτι που είχε χρόνια να συμβεί. Υπάρχουν περιπτώσεις από κτηνοτρόφους που πηγαίνοντας στο μαντρί αντί να βρουν τα ζώα τους βρήκαν τα δέρματά τους. Οι κλέφτες δηλαδή τα έσφαξαν τα έγδαρα όλη νύχτα κι έφυγαν σαν κύρίοι».

Η ζωοκλοπή παλιά αποτελούσε σοβαρό ποινικό αδίκημα. Πλέον αποτελεί πλημμέλημα παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.

Και δεν εννούμε μόνον τα ζώα προς... κατανάλωση!

Σκυλιά στη μαύρη αγορά...

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό στους κυνηγούς της Ξάνθης ότι κάποιοι απαγάγουν σκυλιά ιχνηλάτες και τα πουλάνε στη μαύρη αγορά. Αυτοί που ξέρουν υποστηρίζουν πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μία πρωτοφανής έξαρση κλοπών τέτοιων σκύλων με σκοπό τημεταπώληση τους στη μαύρη αγορά κυρίως σε Μακεδονία και Θράκη. Ενας καλός ιχνιλάτης πωλείται στη μαύρη αγορά από 3.000 έως 5.000 ευρώ!

Πορτοφολάδες στην ουρά!

Σε τράπεζες και σε μέσα μαζικής μεταφοράς οι πορτοφολάδες κάνουν ουρά. Πριν από μερικούς μήνες ένας συμπολίτης μας πήρε τον προαστιακό από τον σταθμό Νερατζιώτισσα με κατεύθυνση το Ζευγολατιό. Εκεί με την τεχνική του «συνωστισμού» κάτι πιτσιρικάδες του βούτηξαν το πορτοφόλι του. Στον προαστιακό το θέμα πια είναι μείζον. Ναι μεν υπάρχει ιδιωτική εταιρεία security αλλά εκπρόσωποι εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη στείλει στον υπουργό Δημόσιας Τάξης επιστολή για περαιτέρω φύλαξη.

Στα αστικά λεωφορεία επικρατεί επίσης αυξητική τάση με τις κλοπές. Θύματα είναι κυρίως αμέριμνοι συνταξιούχοι. Σε ΗΣΑΠ και Μετρό οι συλλήψεις είναι σχεδόν καθημερινές...

Διαβάστε επίσης:

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε δεκάδες κλοπές στην Πάτρα

Ανήλικος «τρύπωνε» σε σπίτια και «έφαγε» συνολικά 25.000 ευρώ