ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές

Πολλοί είναι οι φορολογούμενοι πολίτες που δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν τα ποσά των εκκαθαριστικών του Taxisnet.

Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας αυτό υπόψιν, σχεδιάζει τώρα απαλλαγές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Με υπουργική απόφαση και εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, και οικονομικά αδύναμοι θα έχουν έκπτωση ή ακόμη και πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Η Απόφαση θα ορίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για τις εξής περιπτώσεις:

  1. έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία και με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.
  2. πλήρης απαλλαγή για πολύτεκνους και τρίτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία και η επιφάνεια των ακινήτων είναι έως 150 τ.μ.

Δόσεις και λάθη στα εκκαθαριστικά

Οι δόσεις από 5 θα γίνουν 7. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και οι δόσεις αντί για τον Δεκέμβριο του 2014 να φτάσουν έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει λάθη στο εκκαθαριστικό τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου χωρίς να υποστούν πρόστιμα και κυρώσεις.

Αναφορικά με τα ακίνητα που έχουν πληγεί από το σεισμό (π.χ στην Κεφαλλονιά) πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εάν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ακίνητο που έχει κριθεί σεισμόπληκτο τότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να “αγνοήσουν” το εκκαθαριστικό.

Αντίθετα στις περιπτώσεις που το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει περισσότερα από ένα ακίνητα, τότε θα πρέπει να πληρωθεί κανονικά η δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

  1. Επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
  2. Κάντε κλικ στο πάνω δεξί μέρος στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου».
  3. Εισάγετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού στο Taxis.
  4. Επιλέξτε «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση»
  5. Κατόπιν «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης. Εκεί εμφανίζεται το συνολικό ποσό της οφειλής.
  6. Προεπιλεγμένο είναι το κουμπί «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων», οπότε στο κάτω μέρος της σελίδας είναι εμφανείς οι δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.
  7. Επίσης μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Ταυτότητα οφειλής». Από τη σελίδα που θα ανοίξει μπορείτε να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση».
  8. Το Σημείωμα για Πληρωμή περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής». Η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού.
  9. Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
  10. Τα 9 πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.
  11. Για την αποφυγή λαθών, ελέγχετε την απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, ως προς την αναγραφή της σωστής «Ταυτότητας Οφειλής».
  12. Σε περίπτωση που επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά, επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά».
  13. Πατήστε το κουμπί «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην Εικόνα Οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα ζευγάρια των παντρεμένων που η γυναίκα έχει ακίνητο η μερίδιο στην κατοχή της διότι η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν θα είναι διαφορετική της συνηθισμένης. Θα πρέπει να πάνε στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου Ε9, να επιλέξουν το ΑΦΜ της συζύγου και εκεί θα βρουν το pdf με την ειδοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Ημιυπαίθριοι και αυθαίρετα φουσκώνουν τον λογαριασμό

ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ρυθμίσεις χρεών σε ταμεία και εφορία με 100 δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εκκαθαριστικού στο TAXIS