Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τεράστιες οι ανάγκες στη Γάζα

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Ιουλίου, με την ανθρωπιστική τραγωδία να συνεχίζεται, καθώς η εύθραυστη εκεχειρία μετρά αντίστροφα.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τεράστιες οι ανάγκες στη Γάζα
3'


Αυτό το διάστημα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δίνουν τη δικής τους «μάχη», με 40 άτομα προσωπικό, παρέχοντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν σύντομες, διερευνητικές αποστολές σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ανάγκες του πληθυσμού αναφορικά με την παροχή ιατρικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης.

Το νοσοκομείο Άλ Σίφα, με 600 κλίνες, είναι το βασικό νοσοκομείο για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα από τις 17 Ιουλίου στα επείγοντα, τη μονάδα εντατικής θεραπείας, το χειρουργείο και τη μονάδα εγκαυμάτων. Ανάλογα με την ένταση των βομβαρδισμών, καταφθάνουν κάθε φορά από 80 ως 180 τραυματίες. Η σοβαρότητα των περιστατικών ποικίλει, ωστόσο τα 2/3 των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά. Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» περισσότεροι από 2.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν δωρεά ιατρικών προμηθειών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στις 17 Ιουλίου. Στις 28 Ιουλίου το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, ενώ το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόταν μέσα σε αυτό, γεγονός που η οργάνωση καταδίκασε απερίφραστα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, απηύθυναν στην ελληνική κοινωνία επείγουσα έκκληση για οικονομική βοήθεια για τη Γάζα. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι άκρως συγκινητική στο κάλεσμά μας» δηλώνει ο Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με την οικονομική κρίση, αποδεικνύουμε ότι η εσωστρέφεια μπορεί να υποχωρήσει έναντι της αλληλεγγύης προς ανθρώπους που κυριολεκτικά έχουν χάσει τα πάντα. Ευχόμαστε η ανταπόκριση αυτή να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ανάγκες των ανθρώπων στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι επιτακτικές και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τη δική μας πλευρά».

Επίσης, υπενθυμίζουν τους λόγους για τους οποίους δεν δέχονται φάρμακα ή άλλες δωρεές σε είδος: «Για να είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε στις επείγουσες κρίσεις αποτελεσματικά, από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούμε προσυσκευασμένα κιτ με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα αποστέλλουμε άμεσα σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη προκύψει ανάγκη. Παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι θα παραδοθούν σε άριστη κατάσταση και μάλιστα με αρκετά χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με το κόστος που απαιτείται για τη διαχείριση της συλλογής φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης».

Δωρεές στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα μπορούν να γίνουν με τους εξής τρόπους:

• Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374
• Μέσω Ίντερνετ στο http://support.msf.gr/gaza
• Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ: 901 11 153 153
(€3,69 / κλήση, ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)
• Πληροφορίες 210 5 200 500, www.msf.gr

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΜΕ: Καμπάνια στήριξης του παλαιστινιακού λαού

Δείτε το συγκλονιστικό σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή