ΕΛΛΑΔΑ

«Στέγνωσαν» τον κόσμο με φόρους

«Στέγνωσαν» τον κόσμο με φόρους

Τo γενναίο πλεόνασμα βγήκε πάλι από το «αίμα» των φτωχών - Μόνο τα φυσικά πρόσωπα το 7μηνο του 2014 πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 940 εκατ. ευρώ (+27,3%) σε σχέση με πέρυσι.

Σε άλλες εποχές αν μας έλεγαν ότι το κράτος πήρε περισσότερους φόρους απ' ότι είχε υπολογίσει, τότε θα προετοιμαζόμασταν πιο ήρεμοι, για μια χαλαρότερη φορολογική πολιτική. Τώρα, που ο κόσμος έχει «στεγνώσει» λόγω των τεράστιων και πολλών φόρων, μάλλον προκαλεί εκνευρισμό.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 7μηνο του έτους δείχνουν ότι το δημόσιο εισέπραξε περισσότερους φόρους κατά 555 εκατ. ευρώ από τον στόχο που είχε τεθεί.

Η εικόνα υπερφορολόγησης έρχεται την ώρα που τα περισσότερα φορολογικά βάρη για το 2014 ξεκίνησαν από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν πληρωθεί έξι διαφορετικοί φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, φόρος πολυτελείας, τέλη κυκλοφορίας).
Μόνο τον Ιούλιο, εκατομμύρια φορολογούμενοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση για το εκκαθαριστικό της εφορίας, «σώζοντας» τα διαλυμένα οικονομικά του κράτους, διαλύοντας όμως το δικό τους οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο κόσμος όπως φαίνεται, υπό τις απειλές για κατασχέσεις, πρόστιμα και προσαυξήσεις προσπαθεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες επιβαρύνσεις που του επιβάλει το κράτος, όμως όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα νούμερα για τα έσοδα από φόρους μιλούν από μόνα τους, αφού μιλάμε για μια χώρα που έχει ύφεση 25% μέσα σε 5 χρόνια και ο κόσμος έχει χάσει το 30-40% του εισοδήματός του για όσους έχουν ακόμα δουλειά. Μέσα σε αυτό το διάστημα χάθηκαν και 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Τα νούμερα

Στο πρώτο επτάμηνο του έτους μόνο για το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων πληρώθηκαν 5,78 δις ευρώ, όταν πέρυσι είχε πληρωθεί 4,09 δις, αύξηση δηλαδή περίπου 1,68 δις. Για να λέμε την αλήθεια, πέρυσι οι δόσεις καθυστέρησαν, αφού οι δηλώσεις υποβάλλονταν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.
Ακόμα και αυτό όμως, δεν σώζει το γεγονός ότι οι πολίτες πλήρωσαν και πάλι τη «νύφη» της υπερφορολόγησης:

Μόνο τα φυσικά πρόσωπα το 7μηνο του 2014 πλήρωσαν περισσότερους φόρους κατά 940 εκατ. ευρώ (+27,3%) σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί όπως είπαμε, πέρυσι όλα να ξεκίνησαν να πληρώνονται αργότερα, αλλά τον φορολογικό παραλογισμό τον δείχνει ο στόχος που είχε τεθεί: τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα ήταν 555 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο. Δηλαδή, υπό το φόβο του οικονομικού επιτελείο ο κόσμος να μην πληρώσει, έφερε έτσι τα πράγματα ώστε να εισπράξει όσα μπορεί, αδιαφορώντας για το αν ο κόσμος αντέχει να πληρώσει ή το που θα βρει να τα πληρώσει.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τη φορολογία των νομικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 114,6% ή κατά 746 εκατ. ευρώ.
Φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι υπήρξε ένας αριθμός φορολογούμενων που επέλεξε να πληρώσει εφάπαξ το ποσό του εκκαθαριστικού προκειμένου να έχει την έκπτωση του 1,5%.

Οι στόχοι των... στόχων

Το γεγονός ότι τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν τους στόχους στο πρώτο επτάμηνο του έτους, δεν σημαίνει ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, παρά το ότι οι περισσότεροι φόροι δεν έχουν έρθει ακόμα.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να χρησιμοποιήσει την αύξηση των εσόδων και τους στόχους ως διαπραγματευτικό χαρτί για την τρόικα, κατά την σύντομη αξιολόγηση εκ Παρισίων στις 3-5 Σεπτεμβρίου.

Τότε αναμένεται να ζητήσουν από τους δανειστές μια δήλωση (για πολιτική – επικοινωνιακή χρήση) φορολογικών ελαφρύνσεων, με την αιτιολογία ότι μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία και ότι ο κόσμος υπερφορολογείται.

Εννοείται πως όλη αυτή η φορο-επιδρομή δεν θα μπορεί να συνεχιστεί το επόμενο έτος, αφού, μεταξύ άλλων:

*οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 26%, χωρίς κανένα αφορολόγητο.

* δεν άλλαξαν τα τεκμήρια διαβίωσης παρά την «εσωτερική υποτίμηση» που θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση. Σημαίνει ότι το κόστος ζωής πρακτικά δεν έχει πέσει, άρα απέτυχαν.

* οι φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν σχεδόν όλες, με στόχο την εκτόξευση της φορολογίας των πολιτών.

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Κλείδωσαν οι 6 δόσεις παρά τη δυστοκία των φορολογουμένων

Δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι ο τόπος

ΕΝΦΙΑ: Αυτό είναι το νέο σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών