ΕΛΛΑΔΑ

Λεφτά δεν υπάρχουν επειδή κάποιοι τα σκορπούν άσκοπα

Λεφτά δεν υπάρχουν επειδή κάποιοι τα σκορπούν άσκοπα

Λεφτά δεν υπάρχουν. Έχει γίνει απολύτως κατανοητό στα χρόνια της κρίσης. Πριν από αυτή, υπήρχαν. Το είχε δηλώσει περήφανα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο λαός τον εξέλεξε, πήρε την πρωθυπουργία της χώρας και σύντομα η «κασέτα» άλλαξε πλευρά.

Ο Παπανδρέου είπε «ναι σε όλα» όσα του ζήτησαν οι δανειστές, οι υπουργοί του επίσης κι έτσι τα λεφτά που υπήρχαν, ξαφνικά εξαφανίστηκαν κι εδώ και μια περίπου πενταετία η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της κατρακύλας.

Από τότε πολλές νέες λέξεις έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Λιτότητα, έκτακτη εισφορά, φορολογία, ΕΝΦΙΑ και πολλά - πολλά άλλα που μας θυμίζουν σε καθημερινή βάση πως ο ελληνικός λαός πρέπει να «θυσιαστεί» για το καλό της χώρας. Ισχύει όμως το ίδιο και για τους Έλληνες βουλευτές; Θυσιάζονται κι εκείνοι, ή απλά ζητάνε από τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες θυσίες ώστε να πάρουμε το δρόμο της ανάκαμψης, την ώρα που οι ίδιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σπαταλούν το δημόσιο χρήμα;

Το αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, να επανεξεταστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη ΔΕΘ, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλόγιστης σπατάλης από τη συγκυβέρνηση. Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, αναφέρουν πως ο σχεδιασμός για μέτρα προστασίας της ΔΕΘ είναι σε ερασιτεχνικά επίπεδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του Σωματείου, το κόστος των μετακινήσεων των αστυνομικών που μετέχουν στην φρούρηση της Θεσσαλονίκης, ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα της κρίσης. Το λένε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, ενώ αναρωτιούνται γιατί αυτά τα χρήματα δεν έχουν δοθεί προκειμένου να καλύψουν ανάγκες του Σώματος.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα τόσα και τόσα προκλητικά έξοδα των υπουργών που μας ζητάνε να κάνουμε θυσίες. Η περίπτωση του κ. Βενιζέλου, είναι χαρακτηριστική. Το μεσημέρι ζητούσε από τους υπουργούς και τους βουλευτές να μετακινούνται με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, ενώ αυτός «αρμένιζε» με αλεξίσφαιρη BMW που κόστιζε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος, δε δίστασε μάλλον να χρησιμοποιήσει λίαρ τζετ προκειμένου να «πεταχτεί» σε μια έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες και να μη χαλάσει τις διακοπές του.

Άραγε γιατί το κράτος δεν έχει πρόβλημα να ξοδεύει τέτοια ποσά σε μια περίοδο που οι πολίτες στερούνται ακόμα και τα βασικά για να ζήσουν με αξιοπρέπεια;

Η απάντηση; Είναι μάλλον πολύ απλή. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να μπορούν οι υπουργοί και οι βουλευτές να κυκλοφορούν χωρίς φόβο για το αν κάποιος θα τους γιουχάρει. Προτιμούν να ξοδεύουν χρήματα και να «αλωνίζουν» ελεύθεροι, παρά να έχουν το φόβο του κραξίματος από τους πολίτες. Για αυτό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ζητάνε από τους άλλους θυσίες, την ώρα που εκείνοι απολαμβάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα και φυσικά την... ασυλία. Και εις ανώτερα...

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη η ερώτηση της Ένωσης, όπως απεστάλη στον Βασίλη Κικίλια:

Θέμα: «Επανεξέταση των μέτρων τάξης των εγκαινίων της ΔΕΘ»

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε διανύσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην πόλη μας.

Δυστυχώς, το συμπέρασμα ήταν ότι η αστυνομική παρουσία ήταν για άλλη μια χρονιά υπερβολική, με άσκοπη σωματική εξάντληση των εμπλεκομένων συναδέλφων και υψηλό οικονομικό κόστος. Με μια πρόχειρη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, μας γνωστοποιήθηκε ότι τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των Αστυνομικών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στα μέτρα τάξης της ΔΕΘ άγγιξε το 1.000.000€. Ένα ποσό που είναι αστρονομικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα προγραμματισμένο γεγονός για το οποίο προετοιμάζονται όλοι οι φορείς πολύ νωρίτερα. Η Ελληνική Αστυνομία όμως, αντί να μελετήσει και να οργανώσει έναν ορθολογικό σχεδιασμό των δυνάμεων της και των σημείων που αυτές πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στην πόλη, χρόνια τώρα αρκείται στην μετακίνηση χιλιάδων Αστυνομικών από όλη την χώρα οι οποίοι δημιουργούν «αλυσίδες» σε ολόκληρες λεωφόρους και οδούς της πόλης για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έτσι, χάνεται το μέτρο της περιφρούρησης των πορειών και καταλήγουμε στην κατά πόδας συνοδεία τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αναλάβατε τα καθήκοντά σας πρόσφατα, και ο σχεδιασμός αυτός που είναι επαναλαμβανόμενος χρόνια τώρα μπορεί να φαντάζει σωστός, δημιουργεί όμως άλλα κενά. Για παράδειγμα, με τα χρήματα που διατίθενται για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συναδέλφων των διμοιριών και των ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ που έρχονται από όλη την Ελλάδα με λεωφορεία και μηχανές, θα μπορούσαν να αγοραστούν νέα οχήματα και να αποσυρθούν επιτέλους τα λεωφορεία των διμοιριών της ΔΑΕΘ που διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ενώ έχουν μεγάλες φθορές, και είναι επικίνδυνα για τους Αστυνομικούς και τους πολίτες. Συγκεκριμένα, με 1.000.000€ θα μπορούσαν να αγοραστούν δεκάδες αυτοκίνητα, μηχανές, και υλικοτεχνική υποδομή. Τα υλικά αυτά θα ήταν ζωτικής σημασίας για την διευκόλυνση και την αποτελεσματικότητα των συναδέλφων και την προστασία των πολιτών. Εν τέλει, συμπεραίνουμε ότι πρωτίστως χρειαζόμαστε αναθεώρηση των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη λειτουργία μας. Από το να επενδύουμε στην φυσική παρουσία υπεράριθμων Αστυνομικών που πολλές φορές λειτουργεί εκφοβιστικά προς τους πολίτες άνευ λόγου, οφείλουμε να επενδύουμε στον εξοπλισμό, στα λειτουργικά και σύγχρονα μεταφορικά μέσα της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης σε όλη τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, το ωράριο εργασίας των Αστυνομικών πάλι καταπατήθηκε. Πολλοί Αστυνομικοί των διμοιριών εργάστηκαν πάνω από δεκαέξι (16) ώρες, ενώ δυο διμοιρίες διατάχθηκαν την αμέσως επόμενη ημέρα να μεταβούν στην Χαλκιδική.

Επειδή όσα διαχρονικά καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν μπορούν να αποφευχθούν χωρίς τη δική σας παρέμβαση, σας παρακαλούμε να σκύψετε στο πρόβλημα αυτό και με τις δέουσες εντολές να γίνει επανεξέταση των μέτρων τάξης των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο ως προς όφελος των συναδέλφων αλλά και της οικονομίας της χώρας μας και των πολιτών που τόσο δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2014: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί